Изграждането на молитвен дом на мюсюлманите в град Гоце Делчев е тема, която е много коментирана, тема, по която няма достатъчно информация, тема, по която има твърде много интерпретации и доста спекулации. В град Гоце Делчев има джамия в квартала, където живеят предимно роми мюсюмани. Голяма част от жителите на града са притеснени, че ако новия молитвен дом има минаре, от него ще се разнасят молитви, както е в съседните мюсюмански села. Коментарите в социалните мрежи много често прехвърлят добрия тон и етническата толерантност в стила: „Говори се, че…“. Коментарът по темата е на младия политик Костадин Харисков е публикуван във личния му профил във фейсбук.

За всички, които спекулират по темата и насаждат излишно етническо напрежение – ето каква е истината при това обяснена точно и ясно от специалиста – строителен инженер Андрей Радонов, който е и общински съветник, гласувал за изграждането на тази сграда (Б.Р.).

9 въпроса към мен и 9 ОТГОВОРА през последните 24 часа в гр. Гоце Делчев – такива, каквито са. Хубаво е да се знаят, защото само #истината ще ни направи свободни. Ще прозвучи нескромно, но поради работата ми и опита съм от малкото, които са вникнали в казуса и могат да го коментират. Целта ми е да информирам и да намаля манипулациите.

– Защо позволихте в Общински съвет гр. Гоце Делчев да се строи джамия?

– Не сме позволявали! Проектът за #джамия от 2012г. е в миналото.

Защо тогава в медиите пише, че ще се строи джамия?

– Ще се строи сграда за #религиозни дейности /нова сграда на мюфтийството/, което е различно.

-Какво ще представлява тази сграда – четох, че общинските съветници са гласували без да знаят какво ще бъде построено, и без пълни проектни параметри?

-Невярно! Сградата ще бъде на #два етажа, всеки със площ от 350 кв.м., като на първия етаж ще се предвиждат молитвена зала, мокри помещения, ритуална зала, а на втория – обслужващи помещения и помещения за администрацията – офиси, архиви, кабинети, конферентна зала.

-Сградата ще има ли минарета, куполи и високоговорители?

– Няма да има такива елементи, въпреки, че #Закона за вероизповеданията позволява в сградите на вероизповеданията да се отчита своеобразната религиозна символика в архитектурното оформление.

-Имаме притеснения относно дейностите, които ще се извършват в тази сграда за религиозни дейности?

– Това, което ще се извършва в нея ще бъде под #контрола на държавните органи, не на Общинския съвет гр. Гоце Делчев.

-Защо сградата ще бъде със застроена площ от 1200кв.м.?

– Невярно – #ограничихме сградата да бъде със застроена площ от 350кв.м. Преди да приемем решението, възможната застроена площ бе 3950.70кв.м.

-Защо сградата ще бъде с разгъната застроена площ от 2400кв.м.?

– Невярно – #ограничихме РЗП на 700кв.м. Преди да приемем решението, възможната РЗП беше 12156кв.м.

-Каква ще бъде максималната височина на сградата?

– Максималната височина ще бъде 10м, при преди това възможна височина от 15м.

-Знае ли се как ще изглежда външно сградата за религиозни дейности?

– Да, проектантите ми представиха #идейна концепция на сградата, която може би ще се промени по време на проектантския процес, но със сигурност ще бъде модерна и съвременна, съответваща на обществените сгради в района (публикувам по-долу).

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *