Първа по рода си земляческа среща на родените в село Калапот /днес в Република Гърция/ и техните потомци, ще се проведе в град Гоце Делчев. Тя се организира от инициативен комитет с подкрепата на Община Гоце Делчев. Срещата ще се състои на 25 юни 2016 г. в гр. Гоце Делчев и ще започне в 11:00 часа с панихида и водосвет в храм „Света Богородица“. След това, в 12:30 часа е предвидено Тържествено засаждане на Калапотски чинар в Градския парк, като своеобразен символ на силната духовна връзка на потомците със селото на дедите им, където и до днес в центъра се извисява вековен чинар. Веднага след това, в 13:00 часа, ще започне празничния обяд, съпроводен с богата музикална програма. Кулминацията в нея ще бъде пресъздаването на традиционната Калапотска сватба.CINAR V SELO KALAPOT129

Село Калапот, което днес се нарича Панỏрама и се намира в пределите на съседна Гърция, е било почти напълно изселено през 1913 и 1918 година. Тогава основната част от неговите жители се заселват в гр. Неврокоп /днес Гоце Делчев/.

По данни на инициативния комитет, около 50 са известните до момента фамилии, произхождащи от Калапот, като сред тях са: Божикови, Ласини, Воденичарови, Гераксиеви, Герови, Дерменджиеви, Джамбазови, Kойкови, Кръстилови, Лефтерови, Мутафчиеви, Панайoтови, Радойкови, Терзиеви, Урумови и много други. Сред потомците на Калапот е и вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова.

Според проучване на Инициативния комитет, което съвсем не е изчерпателно, калапождени има разпръснати почти из цяла България – Гоце Делчев, Копривлен, Хаджидимово, Сандански, Благоевград, Стамболийски, Асеновград, Велинград, Пазарджик, Варвара, Пловдив, Пещера, София и други.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *