Преди десетина дни ХРОНИКА публикува информация за началото на благотворителна кампания чрез сайта gofundme за едно смело момиче от Гоце Делчев, което не се предава в битката с рака, макар да е с диагноза – 4 стадий. Много хора – познати и непознати, хора от родния й град Гоце Делчев и от целия свят подкрепиха младата жена. За по-малко от десет дни бяха събрани повече 23 хиляди долара за лечението на Катя. Ето какво написа тя:

Здравейте, исках да напиша нещо в отговор на всички, които споделиха и / или помогнаха в тази кампания и се оказа малко дълго. Моля, споделете, ако можете, тъй като бих искала да достигна до всеки, който е допринесъл или си е задал въпроса „Защо тази кампания?“.

Това е публикация по темата за помощта, върху която мисля от известно време. Не ми харесва да моля за помощ и дори да вземам, трудно ми е да я приемам, без да се чувствам виновна. В главата ми има тежък глас, който продължава да казва: „Ти БЕЗПЛАТНО трябва да го направиш сама, не е ли това, което си тренирала през целия си живот?“

Независимостта винаги е била важна за мен,  смисъла на моите борби и постижения, моите избори и грешки, трофей с надпис „НАПРАВИ ГО„. Ако имах нужда от помощ, този глас щеше да използва тежка писалка, да напише бележка и да извади точки от сметката ми за „достойнство“. И тук съм, в края на живота и смъртта, в края на това, което се смята за възможно от лечебните заведения и вярващите в митове, шепа оцелели.

Преувеличих разума и тренировките си в независимост и гордост, защото те нямат какво да предложат в края на живота на никого. И аз навеждам глава пред най-неудобното място на вселената – там, където ме питат колко струва все още живота ми и колко съм готова да приема като уважение, уязвимост, вярвания и митове, преди душата ми да се превърне в пустота. Медицината днес не ми дава надежда и може би няма да бъда този, който да попадне в графата  „излекуван от рак 4 стадий“, но вярвам, че един ден ще има по-човешко решение за него, защото повече и повече ще следват всички следи и стъпки на онези, които като мен, са готови да продължат да опитват всичко и да не се поддават на убеждението, че е невъзможно, и че търсенето на нещо извън лечебните заведения е глупаво (също тема, която се нуждае от самостоятелна публикация, за да се отнесем към нея справедливо).

Не мога да ви обещая, че ще оцелея, защото не се занимавам с картите на живота. И вашата помощ не създава просто надежда за лечение. Помощта ви помага за магически живот! И ви давам обещание за магически живот, въпреки диагнозата си. Обещавам да продължавам да се изправям, дори когато всичките ми надежди и самоувереност са съборени отново и отново. Ще продължавам да говоря и да пиша за смъртта, дори когато ми е казано да оставя тази неизследвана и несексуална тема. Ще притеснявам досадните лекари, като казвам „не“ на определени процедури и да задавам въпроси, на които не искат или не могат да ми дадат задоволителен отговор. Ще продължа да търся лечебни средства и да ги изпробвам. Знам, че може би не ме познавате и всичко това може да звучи ужасно несъществено, но не вярвам, че чудесата са възможни само чрез вземане на решения от аналитичен ум. Човек трябва да се научи слуша сърцето си и аз обещавам да остана безнадежден романтик до края, да вярвам в магията извън научното доказателство, защото само необяснимото вдъхновение някога е променило света. И се надявам да бъда способна да ви дам най-малко НАДЕЖДАТА на глупак, който вярва в магията. Някога хората не можеха да летят и това е, в което всички вярваха, докато двама блудни братя доказаха, че това не е невъзможно. Благодаря ви и ви обичам всички, че ми помагате да продължа да се опитвам да летя. …

[P.S.] Свирех по 6 часа на ден, когато бях в гимназията, а после спрях. Днес един приятел ми подари китара, за да ми помогне отново да създам музика. Нагласих я и започнах да свиря „Wonderwall“. Забравих за рака и всичко за известно време … Все още не съм сигурна какво точно означават думите в текста, но всеки път, когато чувам песента, виждам всичките си приятели в кръг, с ръце над раменете, люлеейки се и повтаряйки фразата: „Ти ще бъдеш този, който ме спасява“ и може би всички ние ще се спасяваме – от глупостта, че „помощта“ е мръсна дума, че вярването в невъзможното е нещо за децата, от идеята, че всичко трябва да бъде редактирано, за да има идеален смисъл, за да бъде представено на света (като този пост) – Катя.

За тези, които биха искали да се включат в кампанията в помощ на Катя, публикуваме линк: https://www.gofundme.com/help-needed-for-katia039s-journey

Тази новина има 2 коментара

  1. Анонимен Reply

    Не знаех, че помощ е мръсна дума. А статията сякаш е написана от човек с психични проблеми.

  2. Вержиния Илиева Reply

    Изключително силно момиче! Статията ме разтърси истински! Продължавай да се бориш! Желая ти успех!

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.