DSCN1567

 

”Още днес ще искам оставката на Филип Златанов и ще търся подкрепата на комисията, за да го подведем за конфликт на интереси, тъй като от тефтерчето става ясна неговата политическа обвързаност“. Това заяви тази сутрин по БТВ роденият в Гоце Делчев  депутат от БСП Кирил Добрев.  Той е поел  ръководството на временната парламентарна комисия, която разследва скандала с тефтерчето на Златанов.

В бележника си отстраненият шеф на антиконфликтната комисия Филип Златанов старателно  е записвал поръченията от хора с инициали И.Ф, Ц.Ц и Б.Б кой да бъда оправен или ударен. „И.Ф. не е нито Ирина Флорин, нито Ицко Финци. И.Ф. Ц.Ц. и Б.Б. са организирана престъпна група, ако беше Цецо досега да ги беше обявил“, категоричен е Добрев.

Днес депутатите отново се заемат със случая. В комисията е поканен и самия Филип Златанов, който да даде обяснения, макар да не е задължен да присъства. „Надявам се да дойде, за да го помоля лично да си подаде оставката“, коментира още Добрев.

Той и колегите му са се натъкнали на шокиращи факти около скандалното тефтерче. По думите на Добрев еманацията на проблемите в комисията на Златанов е преписката срещу президента Росен Плевнелиев. „Сигналът за Плевнелиев е изтрит от регистъра. Такъв сигнал не съществува. Преписката е намерена заключена в чекмеджето на Златанов, т.е държана е в пряко наблюдение, скрита от останалите погледи. Преписката е прекратена в рубриката „прекратени в къси мотиви“.

Става известно, че чрез Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси са си решавали вътрешно партийните проблеми“, коментира Добрев и даде пример с бившия образователен министър Сергей Игнатов. „В тефтерчето е запосано следното: „имаме сигнал, а в скоби уволнението му стига“. Друг случай е Тодор Коларов, бивш шеф на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Записано е: „трябва да се удари“. Той е обвинен в конфликт на интереси без да е държавен служител, защото си е купил лаптопа и СИМ-картата на остатъчна стойност. След което в тефтерчето пише: „поръчан и отстрелян“. Естествено обвиненията срещу него за конфликт на интереси ще падне“, категоричен бе Добрев.

Червеният депутат определи и ситуацията с кметовете като интересна. „За кметът на Медковец пише: „изчакваме 2-3 месеца И.Ф каза да изчакаме до септември. Кмета е от БСП, но работи много добре с ГЕРБ“. Явно този кмет е бил прегънат като дърводелски метър. Има кметове обаче, които не са се подчинили и са били „ударени“, коментира още Кирил Добрев.

Той цитира и още записки от бележника на Филип Златанов, който „съвестно си е записвал всичко“: „Шиваров – четвъртък- Ц.Ц.“ „Явно става въпрос за Марио Шиваров, който влезе в личен конфликт с Цветан Цветанов. Вижда се и нещо друго – след отстраняването на Искра Фидосова като народен представител сигналите от Монтана намаляват с почти 10 пъти. Самия Бойко Борисов казва: като разбрах какви ги върши се разделих с нея. Надявам се прокуратурата да си свърши работата да засече разговорите от мобилни телефони и да види колко пъти Филип Златанов се е срещал с Фидосова. В кабинета й в Народното събрание се влиза с карта и е много лесно да се види кой е ходил при нея“, обясни още червеният депутат.

На въпрос за проваления вот на недоверие вчера, както и за предстоящия пленарен ден Кирил Добрев коментира: „С тези политически играчи в парламента Борисов няма да получи победа. Ние не сме Бистришките тигри, за да му падаме и ставаме, когато той поиска“.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *