Processed by: Helicon Filter;Клиент осъди клона на Първа инвестиционна банка в гр. Гоце Делчев за 10 000 евро. Районният съд уважи претенцията на дружеството „Л. и КО“ ООД, което изгубило крупната сума при големия обир на трезора през 2009 година, когато нагли крадци задигнаха от сейфовете около 166 000 евро, 90 000 лева и два килограма златни накити, собственост на различни граждани, наематели на касети.

Ощетената фирма имала договор за наем на сейф с банката, в която се съхранявали служебните пари. Сумата обаче била задигната от крадците. Според дружеството трезорът не е изпълнил основното си задължение – да опази имуществото на клиентите, и затова предяви съдебен иск.

Съдът прие, че клонът на ПИБ в Гоце Делчев не е осигурил неприкосновеността на сейфовете. В случая става въпрос за кражба, а не за настъпило събитие, което банката е могла да предвиди. Основната функция на банковия клон е била да гарантира сигурността на съхраняваните вещи и пари от неправомерни посегателства. Именно затова районните магистрати счетоха, че е налице основание за обезщетяване на дружеството, което е изгубило парите, съхранявани във въпросния сейф.

Според съда ПИБ трябва да изплати 10 000 евро на дружеството заедно със законната лихва върху посочената сума, считано от датата на предявяване на иска.  Банката ще трябва да плати и сторените по делото разноси в размер на 1600 лева. Решението може да се обжалва на горна инстанция.

Обирът на банковия трезор стана между 9 и 15 юли 2009 година. Извършителите пристигнали в Гоце Делчев няколко дни по-рано и наели помещение в близост до банковия офис. Те предплатили за помещението за месеци напред като казали, че ще го ползват за търговско представителство. След това атакували трезора. Добрали се до парите, минавайки през малка дупка в тухлена стена, пробита от новонаетия офис. Заглушили сигнално-охранителната техника и разбили 7 от общо 132 касети, съхранявани в помещението.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *