Да живееш на село е предимство, а може би след време и лукс, казва кметът на село Господинци Ахмед Ходжов. А Господинци е село, в което няма миграция. Във време на динамика, да живееш на село, чието разположение е само на 10 минути от близкия град Гоце Делчев е наистина вече предимство, като статистиките говорят, че в близко време ще стане и лукс.

Ако преди десет години името на селото се свързваше само със земеделие, основно тютюн, днес грижовно поддържаните имения на фамилия Моралиеви и семейство Гуневи са пример за добро земеделие, като само там някъде сред цялата пустош в полето стои тютюнева нива като реликва от старо време, за да ни напомня за близкото минало – споделя още кметът Ходжов.

 

Най – добрият зеленчукопроизводител в с. Господинци Исмаил Мемиев (Бачето) казва, че с маруля, тиквички, зеле и кромид не се богатее, а само се преживява. Може би затова младото семейство Ибрахим Ходжов и красивата му съпруга Емилия предпочитат да си купуват зеленчуците, като още в първата година от съвместния им живот са превърнали градината си в красив рай за отдих и почивка.

На земеделие в Господинци, май най – много се радват трудолюбиви хора като аго Азим и аба Зуша. Един се радва на нов покрив, друг на красива фасада, трети на нова ограда, четвърти на красив двор, а Ники Михрин с всеки изминал ден все повече се влюбва и се радва на новата си кола. На годежен пръстен само преди дни се зарадва едно от най- красивите момичета на селото Атидже Молаали.

Дали Господинци ще се сбогува с очарователната Атидже, или нов човек ще увеличи селото – времето ще покаже, но с. Господинци става все по – притегателно за живеене място – село без миграция. А възраждащата се природа ни казва, че всичко материално в този живот е преходно и тя е най- силният магьосник, който твори най- красиво. Такива са пролетните разсъждения на един от дългогодишните управници на селото Ахмед Ходжов.

Снимки: Кметство с. Господинци

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *