Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова проведе работна среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). На нея бе обсъдено временното преустановяване на сключването на нови договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
От страна на МРРБ в срещата участваха заместник-министър Николай Нанков, началникът на кабинета на министъра Таня Милева и директорът на дирекция „Жилищна политика“ Гергана Благиева. От страна на НСОРБ в срещата участваха председателят на Управителния съвет инж. Даниел Панов, кметът на община Димитровград Иво Димов, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметът на община Лом Пенка Пенкова.
nsorb
Министър Павлова потвърди пред представителите на НСОРБ, че подписаното от нея писмо касае необходимостта от временно преустановяване на сключването на нови договори за техническо и енергийно обследване, както и за строително-монтажни работи над размера на наличния бюджет по програмата от 1 млрд. лв. Предупреждението за временно спиране е задължение на всеки министър на регионалното развитие и благоустройството, съгласно условията и правилата на програмата за саниране. Министърът потвърди, че работата по сградите, за които вече са сключени договори с изпълнители и са част от договорите с Българската банка за развитие може да продължи, тъй като необходимите за целта средства са част от гарантирания ресурс от 1 млрд. лв.
Дали ще може да бъдат сключвани нови договори зависи от това дали програмата ще получи подкрепа и мандат от Народното събрание след одобряването на бюджета за 2017 г. и даването на мандат за увеличаване на бюджета на програмата с още 1 млрд. лева, за да може да се гарантира, че финансирането на нови договори през Българска банка за развитие ще продължи през следващите години. В противен случай договорите, които бъдат сключени, ще са финансово необезпечени.
По отношение на търговете за избор на изпълнители на техническо и енергийно обследване и на строително-монтажни работи, които се провеждат в момента, Павлова разясни, че за тях може да бъде поискано удължаване на срока на валидност на офертите от участниците в тях. Нови търгове могат да бъдат обявявани единствено под условие за осигуряване на финансов ресурс.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *