Духовници, висши архиереи, кметове от региона, общински съветници и много граждани се събраха вчера по обед на площад Митрополит Натанаил в град Гоце Делчев, за да почетат паметта на владиката, оглавявал Неврокопската митрополия повече от 20 години. Кметът Владимир Москов и Неврокопският митрополит Серафим на тържествената церемония, откриха бюст паметник на владиката Натанаил. Сред множеството на площада бяха дарителите за издигане на паметника и авторът на творбата – младият скулптор Илия Бояров.

При откриването кметът Владимир Москов каза: „През почти 20-годишното си служение като Неврокопски митрополит дядо Натанаил разви голяма дейност като пастир, учител, духовен наставник, грижовен отец на малки и големи, човек с голяма жертвеност и преданост на Божието дело и неуморна отдаденост на ближните и нуждаещите се. Той беше голям патриот, отдаден на родния си край… Благодарни сме, че имахме дядо Натанаил за наш приятел, учител, духовен наставник, ценен съветник. Благодарни сме за всичко, което той направи за нас, за нашия град и за Неврокопска епархия.”

В словото си при освещаването и откриването на паметника приемникът на митрополит Натанаил, Неврокопски митр. Серафим, също подчерта: „Неговото дело, което той вършеше като архипастир на Неврокопска епархия, е живо, то се продължава и не само сред духовенството и сред църковния клир, в църковния живот, но то има продължение в цялостния обществен живот… Този паметник означава голямата признателност не само на Църквата и духовенството, но и на цялото гражданство на Неврокоп. Днес присъстват и кметове на други общински градове, на областния център Благоевград, приятели от други населени места. Всичко това показва колко много хора са имали силна връзка с митрополит Натанаил и колко скъпа ни е тази връзка с него.” И добави: „Без следването на неговия пример и умножаването на онези добродетели, към които той ни водеше, не би била истинска и нашата почит… Ние трябва да вървим в този ясно очертан път, по който той вървеше и ни водеше към спасението, към царството Божие.”

Дядо Натанаил е роден на 16 ноември 1952 г. в с. Копривлен със светското име Илия Иванов Калайджиев. Основното си образование завършва в Гоце Делчев след което, през 1968 г. постъпва като послушник в троянската света обител и през есента на същата година е приет в Софийската духовна академия. През 1974 г. приема монашеството с името Натанаил. От 1976 г. е студент в Атинския духовен факултет а през 1968 г. е на богословска специализация в Източно-църковния институт в гр. Регенсбург, Германия. От ноември същата година е енорийски свещеник в българската православна църковна община в Лондон. На 24 април 1994 г. е канонически утвърден за Неврокопски митрополит. Дядо Натанаил Неврокопски умира на рождения си ден, 16 ноември 2013 година, на 61–годишна възраст.

В 20-годишното си служение в трудните времена на разкола в цялата Българска православна църква и особено в Неврокопската епархия митрополит Натанаил се показа на висотата на своя архипастирски дълг и успя да развие епархията като образец в много отношения: създаване на кадри, подобряване на богослужебната дисциплина и на пастирската работа, просвета за младежи и за възрастни, издаване на книги, работа с младежта – включително и с летни лагери, грижа за бедните, строителство и ремонт на много десетки храмове и не на последно място: издигане на авторитета на Църквата в обществото.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *