KMETA POZDRAV

Днешната дата е по-специална за половината от световното население, тъй като по традиция на 8-ми март отбелязваме Международният ден на жената, което е и причина за различното лого на началната страница на Google. Идеята за този празник, свързан с нежната половина от човечеството започва да се празнува в началото на миналия век, като тя е вдъхновена от дългата борба на дамите да получат равни права с мъжете. Независимо от своята националност, култура, етнос или политическа принадлежност днес те могат да погледнат с усмивка назад към изминалите десетилетия, тъй като с малки изключения в модерния свят подобна дискриминация не съществува.
Инициативата за Международният ден на жената бавно набира сила и популярност, като разбира се получава одобрение и от мъжката половина на световното население и вече се провежда под егидата на ООН. Първоначално той се празнува единствено от свободомислещите дами в САЩ, но след това започва да предизвика сериозен интерес и на територията на европейския континент. Единствените промени с Международния ден на жената са свързани с конкретната дата, на която го отбелязваме, като в началото се чества на 28-ми февруари, 3-и март, но след това официално е избрана датата 8-ми март, като тази тенденция продължава и до ден днешен. Ето и кои са най-интересните факти свързани с този празник:

1. Статистическите данни показват, че жените произвеждат приблизително 50% от храната в глобален мащаб и вършат около 66% от цялата работа на планетата. За сметка на това, обаче те получават около 10% от приходите и притежават 1% от световното богатство.

2. Oт всички 197 държави на планетата само 22 от тях са преодолели психологическата граница и различията, като днес техните държавни глави са дами, което е около 11.2%.

3. Любопитна подробност е, че в сферата на образованието жените изпреварват значително мъжете и генерират около 58% от дипломите от висши училища в световен мащаб. Приблизително две трети от тях след това намират реализация в хуманитарните науки и изкуствата, докато представителите на по-силния пол доминират в сферата на науката, където заемат около 60% от наличните постове.

4. Изследванията показват, че броя на дамите, които завършват своето средно образование, в сравнение с мъжете продължава да е по-висок в 32 от 34-те най-развити държави, като общия процент в глобален мащаб е около 60%.

5. Все повече жени работят на високопоставени позиции, не само сред бизнес средите, но и сред водещите технологични компании, като добър пример в това отношение са шефките на Yahoo и HP, а именно Мариса Майер и Мег Уитман. Ежегодната класация на Forbes показва, че сега само 21 от лидерите на най-големите 500 компании са дами.

6. Вероятно не знаете, но статистиката показва, че мъжете се представят за определена позиция въз основа на техния потенциал, докато дамите се избират на базата на техните лични качества и постижения.

7. Съвременните изследвания показват, че има директна връзка между различията между двата пола и икономическите възможности и растеж, което е доста интересно.

8. Колкото по-малко е различието между половете толкова по-висока е нейната икономическа продуктивност.
9. За съжаление все още във всяка държава жените се налага да работят повече часове, за които им се плаща по-малка заплата.
10. В развиващите се страни жените се налага да работят повече извънредни часове, за които не им се плаща и трябва да се справят с доста унизителни условия на труд, а това е проблем, с който тепърва ще трябва да се справяме.
източник: digital.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *