ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО, ВРЕМЕ НА КРЪСТОПЪТ
Ако за хиляди млади хора на България правилния път е да избереш терминал 1, да оставиш роден край, родна земя, род и семейство, за да отидеш на запад, за да се кланяш на „Бога – евро и паунд“ по плантациите на западния свят , правилният път за братята Ведат и Исмаил Хаджиеви от моето село е да избереш да превърнеш една пустош в синьо море от лавандула. Вчера в качеството си на кмет на с. Господинци бях поканен от по- малкия брат – Ведат да посетя местността „Лозята“. От 2005 г. не ходя в тази местност, защото поглеждайки натам сърцето ми се изпълва с болка. С болка в душата тръгнах и сега, знаейки че ще се срещна със спомените от детството ми и отново ще видя лозето, което ми бяха оставили родителите ми, което почти последен в селото оставих и аз, а времето сега безвъзвратно е превърнало в пустош. Виждайки болката и сълзите, които напират в очите ми хитрият Ведат ме изкачи на най- високия хълм „Падарника“, там където някога е стояла колибата на пъдаря, пазил лозята на с. Господинци и с. Осиково, за да видя от там как от три години двамата братя се опитват да превърнат запустелите лозя в лавандулови полета.

И започват да се редят картини на едногодишна, двугодишна, тригодишна лавандула, цъфнала, ухаеща и изпълваща с мирис на живот и съживяваща запустялата местност. „Шефе – така ми казва той , още от времето когато бе актьор в самодейната група, която ръководех – ще видиш след няколко години ще преобразя лозята в лавандулови полета и ти няма да тъгуваш за тях“. Ходейки из лавандулата отправях огромна молба към висшата сила да даде още повече сили на младия Ведат и неговите думи да се сбъднат, за да не се обръщат в гробовете дедите ни, че земята която ни оставиха се превръща в пустош, и че трябва земята и България да я има. АМИН!

снимки: Ахмед Ходжов, кмет на с. Господинци

By hronika

2 thoughts on “Кметът на село Господинци разказва за лавандуловите поля на двама предприемчиви братя”
  1. Евала на тия хора нека Алах ви помага и на пред ! Трябва на тая държава такива хора не само да се оплакваме чее нямало работа тук !И тук има много начини да се работи по трудно стават нещата наистина ! Но за това се иска голяма отговорност с перспектива години напред!

  2. Евала на тия хора нека Алах ви помага и на пред ! Трябва на тая държава такива хора не само да се оплакваме чее нямало работа тук !И тук има работа само няма кой ДАЯ работи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *