Д-р Ставрос Стилиянидис е завършил стоматология в Пловдив. Роден е в далечния Кипър, но съдбата го е довела в гр. Гоце Делчев, където отскоро има стоматологичен кабинет. Никой не обича да му вадят зъб, но когато това се е наложило, е добре да знаем какво да правим.

STAVROS STILIANIDES

 

 

Преди да опишем задължителните правила и съвети, е добре да се знае следното :

Екстракция (вадене) на зъб се налага най-често при

* активен инфекциозен процес
* фрактура
* ортодонтска аномалия
* ретениран мъдрец (Ретенираният мъдрец може да предизвика чувствителност на венците, подуване, или дори силни болки)
* голям кариес, което застрашава съседните зъби и челюстите

Състоянието на всеки пациент е строго индивидуално и след като си направите рентгенографии хирургът ще обсъди с вас необходимото лечение. Често пъти е невъзможно да се прецени състоянието на зъба или корена и затова се налага да се направи рентгенография. Коренът на всеки зъб се намира в самостоятелна алвеола (бразда) на челюстта и се задържа към костта посредством периодонтален лигамент. За да се екстрахира (извади) един зъб, алвеолата трябва да се разшири, а поддържащият лигамент да се отдели от зъба. Тази манипулация се извършва под упойка. При оперативно изваждане на зъби-задължително се прави силно местно обезболяване и раната се зашива.
Поради наложителната употреба на анестетик е особено важно да споделите със своя зъболекар, ако имате алергия към анестетици или други медикаменти.При данни или съмнение за алергия и други заболявания хирургът може да назначи допълнителни изследвания или консултация със специалист.
След като бъде изваден даден зъб, съседните зъби може да се наклонят или прораснат и така да предизвикат проблеми при хранене или смущения във функцията на темпоромандибуларната става (ТМС). За да се избегнат тези усложнения, Вашият лекар по дентална медицина вероятно ще препоръча заместване на извадения зъб – поставянето на мост или имплантат. Поставяне на имплантати се извършва от добре обучен екип и след подробен анализ на състоянието на костта и пригодността на имплантната система за всеки клиничен случай поотделно. За поставянето на имплантати се използват специални инструменти и системи.

Заздравителният процес започва веднага след като зъбът е изваден. Мястото, опразнено от корените на зъба се заема от кръвен съсирек – той затваря раната и има изключително важна роля за оздравителния процес. Времето за възстановяване зависи от степента на трудност на екстракцията. Вашият лекар по дентална медицина ще сподели какво да очаквате и ще Ви даде указания за ефективни след оперативни грижи.
След вадене на зъб е нормално в областта на екстракцията да има зачервяване и оток, който да затрудни говора, храненето и отварянето на устата за ден-два. Пациентът може да изпитва лека до средно тежка болка, която може да се тушира с леки обезболяващи веднага след преминаване на упойката , приети с малко течности (вода,сокове,но не и газирани напитки), с изключение на аспирин.

D-R STAVROS-1

СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА РАНАТА :

*** Марличката се маха след 15 min.

*** Не жабурете, не плюйте, не всмуквайте и не бъркайте с предмети в раната.

*** Не се пуши или ако се пуши да е възможно по късно и внимателно.

*** 2 часа не се яде, пие каквото и да е.

*** Избягвайте храни които лесно се разпадат (пуканки, ядки, семки,салати и др). Месо, сухари и др. може. Храната не трябва да е топла или гореща, люта и пикантна и да не съдържа семки, ядки и други твърди частици.

*** 24 – 48 часа да се избягва жабурене и миене на зъби. Раната трябва да е в покой.

*** Може да се пият обезболяващи, но не аспирин.

*** Там където е изваден зъба има съсирек (коагулум). Целта е да го запазите. Той е като превръзка на костта.

*** До третият ден е възможно да усещате болка, но ако болката продължи потърсете специализирана помощ.

*** 1-2 дни е допустимо да имате кръв в плюнката(въпреки че не трябва да плюете),или вкус на кръв.

*** За всички възникнали въпроси се обърнете към вашият лекар по дентална медицина, той е за това – да ви помогне.

*** След втория ден, ако всичко ви е наред и нямате болки, може да миете зъбите, и да жабурите с чай от лайка:

– 1л вода завира
– 5мин ври цвят от лайка от аптеката (пакетче чай не върши работа)
– 30 мин престоява
– на 1 чаена чаша -1 чаена лъжичка сода бикарбонат

По същия начин се приготвя и отвара от тетра (смрадлика). Лайката можете да употребявате постоянно, тетрата максимум два пъти на ден.

By hronika

20 thoughts on “Когато ти извадят зъб – съветите на д-р Ставрос Стилиянидис”
 1. Благодаря ,много ми помогнахте със тези съвети днес ми извадиха зъб които беше със дупчица и сега малко ме боли ще си направя ча от лайка.

 2. Благодаря за съветите.

  Имам един въпрос: Преди малко ми беше изваден мъдрец. Доктора ми каза да не пия кафе, чай и горещи напитки 2 дни. Това само за горещите такива ли се отнася? Имам предвид студено кафе мога ли да пия?

 3. Здравейте! Трети ден вече от както ми вадиха три крайни зъба и ме боли. Доктора ми изписа разтвор с който да се джубуркам и продължава да ме боли. Сложи ми лекарстро и съм на антибиотик и пак ме боли ????каква ли е причината?

 4. Здравейте, а с какво мога да се храня, тъй като вече втоти ден не мога, цялата дясна половина на лицето ме боли и е утекла много, венецът ми е много надут и едва си позволявам да пия течности… Извадени са корени на шести долен зъб в дясно, защото разяждали костта и се налагало да бъдат извадени, зъбът беше с метален щивт и пломба… Мястото продължи да кърви около 4 часа, първоначално много обилно, а после по-малко. Местни упойки не ме хващат, дори сама предложих да не ми слагат, за да не си хабят продукта, но тъй като болката беше голяма, зъболякарят ми реши да ми сложи на три пъти упойка с изчакване междувременно и след всеки опит имаше опит за ванеде, но продължаваше много да боли(без особено голям ефект от упойките, защото всичко усещах и много ме болеше, съвсем леко ми изтръпна устната и толкова…. Колкото когато правя микроиглена мезотерапия на моите клиентки с местна анестезия). Умрях от болки и едва издържах, вдигнах кръвно на зъболекарският стол. Пия Метформин 850мл., но ме предупредиха да го приемам по време на хранене. За последните 32 астрономически часа съм изпила 12бр ампули течен аналгин и болката се усилва, а оттокът-става все по-сериозен. Моля Ви, посъветвайте ме как да процедирам, защото не ми бяха дадени никакви съвети след изваждането, освен да се прибера на хладно, да се „успокоя“ и да си сваля кръвното… Благодаря Ви пресварително

 5. Zdr izvadiha mi zib I ve4e 4 den imam adcki bolki bidi o6te na 2 den pri zabolekarkata, I ikazah 4e ose6tam 4e imam o6te ne6to v rants I kaza 4e sa kostici normal nolo e.

 6. 5 дни вече ме боли местото където е изваден,коста е засегната някакъв съвет

 7. Извадих повече от 20 зъба за 2 месеца .въпросът ми е? Колко време трябва да чакам за да си сложа подвижна горна и долна протеза.

 8. Не сте попаднали на зъболекар
  Вчера ми вадиха отдясно 6 имах болка счупена коронка от17г металокерамика
  На стола като ми сложи упойки 2 стана ми тежко краката ми трепереха сякаш имах сърдечен бодеж доктор каза не може да бъде четири пъти ми слага упойка навътре ме болеше не усетих но после болки непрекъснато ме казваше какво прави и какво ще стане много говореше
  20лева платих за упойките сега след седмица друг счупен ще ми вади преден 3 болки пих Аулин интечен аналгин до120капки лайка пих ,ядох 4маслими пюре домати 4 парченца домати на сок правих и гълтах сега на Коста имам малко болка пих Аулин и само пюрета и сокове ще ям след нова година реших още3 ще ми вади така ми казва но или глас много точки правя.и се моля и моя приятел ме обича много и се моли не спи близо до мен беше даваше ми неговата енергия

 9. Здравейте,преди две седмици ми извадиха зъбите-„Парадонтоза“.Въпросът ми е нормално ли е още да има отток?

 10. Колко зъба ти извадиха Еси? Парадонтозата е сериозно заболяване на зъбите.

 11. Добър ден ! Преди три дена , ми извадиха 4 зъба . Първата вечер ,направих 37,3 температура . Втората вечер имах 37,5 , третата 36,8 вторият ден ме болят и ми тупа и отече . Третият ден болката мамаля. Преди осем дена пих антибиотик , защото ми вадиха друг зъб , зъболекаря искаше да направи мост и да го захване за него , но след обработката на четвъртият ден се подух , извади зъба и ми изписа антибиотик , който пих седем дена и два дена след това ми извади четири зъба , вече за протеза . Трябвали пак да пия антибиотик или да използвам нещо за дизинфекция ?

 12. Днес ми вадиха седмия долу.Беше начупен и миришеше.Докторът се мъчи точно 1 час докато го извади.А хурургът е много добър.Сега съм все още под упойка и се надявам да не боли много после,но колкото и да боли ще търпя.Важното е,че зъба се махна,но мъката ми не спира до тук…имам мъдрец,който е под венеца и той трябва да се вади…Хора,ние сме нещастници с тези наши зъби

  1. Светле извадихте ли мъдреца
   Аз съм със същият проблем
   И страшно много ме е страх

 13. Днес ми е 9 ден от вадене на долен мъдрец Имам болки в гърлото и челюстта Доктора каза че всичко е нормално Но докога ще ме боли Не мога да дъвча и преглъщам

 14. Ако след изкарване на мъдрец ме боли още мястото и съм пил Аулин може ли да се инфектира??

 15. Може ли след изкарването на зъба Когато съм имал упойка и съм пил веднага Аулин да ми се възпали и да получа абсцес на самото място.

 16. Zdraveite da popitam predi 2 meseza mi izvadiha mudrez dolu v liavo mesez sled tova mestoto zapocna da me boli i imam leka podutina no ne e veneza a ot dolu ot stranata na slivizata ot kakvo moje da bude

 17. След прекаран инфаркт съм. Кардилога ми каза, че мога да спра лекарството за разреждане на кръвта за1 ден и 4 часа след като ми извадят зъба да го пия отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *