CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

Сигурно сте чували, че много от електрическите уреди продължават да хабят енергия дори когато сме натиснали копчето за изключване. От сайта Bright Side, извършил известно проучване сочат кои са тези консуматори, с които пилеем енергия.

Зарядно без телефон – около 1.2 вата на ден

Зарядно, оставено в контакта, продължава да използва енергия, дори когато няма устройство, свързано с него. Енергията обаче е минимална, така че няма да се отрази твърде много на джоба ви.

Цифров тв тунер – около 22 вата на ден

ТВ тунерите продължават да работят, след като сте ги изключили и хабят енергия на стойност около 22 долара (39 лв.) на година. Повечето хора дори не си правят труда да включат тунерите си на стендбай режим, като смятат, че изключването на телевизора е достатъчно. Това увеличава разходите пет пъти.

Телевизор – около 24 вата на ден

Знаете ли, че след натискането на бутона за изключване телевизорът се озовава в стендбай режим, а не се изключва. Това хаби енергия на стойност около 25 долара (44 лв.) на година.

Персонални компютри и лаптопи – около 96 вата на ден

Дори изключени, персоналните компютри и лаптопите продължават да работят. Поради това, когато ги изключите от контакта, можете да спестите до 100 долара (176 лв.) на година. Хората, които оставят машините си в стендбай режим, умножават сумата по 1.5.

Устройства с таймер – около 108 вата на д

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

ен

Толкова незабележима подробност като работещ таймер може да ви подскаже, че устройството все още е включено. Изключвайки подобен уред, можете да спестите до 114 долара (200 лв.) на година.

Трябва ли да ги изключите от контакта?

За някои гореспоменатите суми са малки, за други обаче могат да са значителни. При всички случаи изключването на устройствата от контакта си струва – непредвидено увеличаване на консумираната енергия може да ви остави без пари и с пълна къща с изгорели уреди.

И ЗАЕДНО С ВСИЧКО ТОВА, ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ НЯКОИ СПЕЦИАЛИСТИ НЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ИЗКЛЮЧВАНЕ НА ПЕРСОНАЛНИЯ КОМПЮТЪР ОТ МРЕЖАТА.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You missed