В Общинския исторически музей на град Гоце Делчев, ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ пресъздадоха обичаите свързани с най-големите зимни празници Бъдни вечер и Коледа в Неврокопско. Облечени в народни носии младежите представиха пред свои връстници и гости традиционната подготовка и подредба на празничната трапеза. За приготвянето на ястията се погрижиха ученици от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, професия „Готвач“. Група коледари изпълниха автентични песни и наричания за здраве и берекет. Накрая стопаните и коледарите отправиха празнични пожелания за благополучие през Новата година.

 В музея се проведе и ежегодният конкурс за изработване на традиционни сурвачки. В него участваха ученици от пети клас от трите основни училища и ПМГ „Яне Сандански“ в града. Жури от музейни специалисти и специалисти от читалище „Просвета 1865” отличи най – добре представилите се и връчи награди, осигурени от Община Гоце Делчев.


Победители в отделните категории станаха:

Александра Татанова от Трето основно училище „Братя Миладинови” – за сурвачка, направена най – близо до народната традиция;

Любомира Парапанова от Второ основно училище “Гоце Делчев” – за най – богато украсена сурвачка 

Симона Георгиева от Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – за проявено най – голямо творчество и атрактивно представяне.

снимки: Общински исторически музей – гр. Гоце Делчев

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *