„Посвещавам този най-щастлив момент за нашето семейство на българските учители по математика от  Софийската математическа гимназия и института по математика на БАН. С признателност и благодарност. Една от най-добрите школи сте. Възхищавам ви се за усилията и на успеха да изведете нашите българчета на най-високите места в света”. Това сподели председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, която е в Америка по личен повод – дипломирането на сина й Рафаел. За четири години той завършва в престижния университет „Бъркли” три специалности, вместо една – математика, икономика и статистика.

K.NinovaПреди да замине за САЩ, Рафаел завърши Софийската математическа гимназия и бе капитан на националния отбор по математика. Той има 17 медала от балкански, европейски и световни олимпиади. Първият му голям международен успех е, когато става втори на олимпиадата по математика в Амстердам. Там се състезава с над 600 таланти от 100 държави и повтаря постижението си през 2012 година на олимпиадата в Аржентина. Рафаел избира в Щатите финансовото инженерство – създава математически формули, с които да се прогнозира развитието на финансови и икономически процеси. Още като ученик той привлече  вниманието на американски професори със своя статия в престижно научно списание. Рафаел написа разработката заедно с тогавашния си научен ръководител проф. Николай Николов и тя веднага получи седем цитирания в статии на именити професори от няколко университета в САЩ. Разработката на Рафаилов и проф. Николов е на тема: „Екстремумите на суми от тегови разстояния до крайно множество“. Тя влезе и като част от докторантура на учен от Нашвил.

Университетът „Бъркли”, който завърши Рафаел, се смята за най-добрия държавен университет в света, който е дал 71 лауреати на Нобелови награди – най-много от всички висши училища в света.

 

*Снимка: Корнелия Нинова със съпруга си Димитър и сина им Рафаел

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *