Преди 4 години, община Гоце Делчев даде начало на тази инициатива, която се превърна в традиция. Нашето желание е да бъдат стимулирани, оценявани и награждавани спортистите от Гоце Делчев, които са постигнали големи успехи през годината, донесли са гордост и много радост на своите съграждани и допринасят със своята дейност за развитието и популяризирането на спорта и на общината.

Решението кой да бъде носител на наградата СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА за 2018-та в община Гоце Делчев, бе взето по възможно най-прозрачния и справедлив начин – номинациите на спортистите бяха предоставени от спортните клубове, регистрирани в общината. След това номинираните спортисти в двете категории – до 18 и над 18 години, бяха подложени на гласуване в две анкети във фейсбук страницата на общината. В двете анкети общо гласуваха 9802 души. След края на гласуването, се събра комисия, в която влизат членовете на Постоянната комисия по спорт в Общински съвет – Гоце Делчев, експерт от Общинската администрация и представители на регионални медии. Всеки от тях даде своя глас за номинираните в двете категории спортисти. Към общия сбор точки, който събра всеки един от анкетата във фейсбук и гласуването на комисията, бяха добавени и постигнатите успехи на номинираните състезатели през календарната 2018 г. от международни, републикански и областни надпревари.

Председателят на Постоянната комисия по спорт в Общински съвет – Гоце Делчев Николай Джингаров  връчи наградите в категория „Отбор на годината – младежи, юноши и девеойки до 18г.“

На трето място в категория  „Отбор на годината – младежи, юноши и девойки до 18 г.“ е спортен клуб по тенис на маса „ПИРИН 2017“  гр. Гоце Делчев, с треньор Николай Тонев. През 2018 ГОД. отборът  спечели второ място на държавно първенство по тенис на маса до 10 годишна възраст.

На второ място е Футболен клуб „Неврокоп 1“ с треньори Андон Калайджиев и Благой Плевнелиев. Клубът е основан през 2003 година и в момента под ръководството на треньорите там се подготвят 110 деца. Отборът на 14-годишните таланти е втори в класирането на Областното първенство по футбол, в конкуренция с още 12 отбора на техни връстници от градовете Благоевград, Сандански, Петрич, Симитли, Разлог и други. Младите футболисти нямат загубен мач в рамките на календарната година. Поздравления, момчета!

Победител в класацията „Отбор на годината – младежи, юноши и девеойки до 18г.“ е отборът по карате киошин „Ронин“ с ръководители Петър Темелков и Стоян Златев. Отборът на „Ронин“, съвместно с община Гоце Делчев организираха Национално първенство по карате ШИНКИОКУШИН, в което показаха, че тук тренират едни от най-добрите състезатели в България. През тази година те успяха да завовюват общо 30 медала, от които 8 златни, 7 сребърни и 15 бронзови.

Наградата „Отбор на годината“ – 2018 г. над 18 год. бе връчена на отбора ХК „ПИРИН – 64“ . Хандбален клуб «Пирин» Гоце Делчев е основан през 1981 г. от група ентусиасти и любители на този спорт, но много бързо хандбалът се превръща в традиционен спорт за местното население и се радва на голяма подкрепа от страна на публиката и на местната власт.

Най-успешният период за хандбала в Неврокопско до момента е 2001 г., когато отборът, воден от Костадин Вълков, печели «Купата на България». В периода 2005 – 2015 г., усилията на местния хандбален клуб са насочени към развитието на детско – юношеската школа, с която отборът на «Пирин» печели редица награди на национални първенства и международни турнири.  Народният представител Богдан Боцев, който е и председател на Управителния съвет на ХК „Пирин – 64“ получи наградата.

Наградите “Треньор на годината” бяха връчени от Ангел Гераксиев, председател на Общински съвет – Гоце Делчев.

На трето място в класацията със спечелени 40 точки е Андон Калайджиев. Андон Калайджиев е треньор с над 15-годишен опит в работата с деца и подрастващи. През 2003 г. той основава Футболен клуб «Неврокоп». Има висше педагогическо образование, притежава треньорски лиценз издаден от треньорската школа към Българския футболен съюз в София. През 2018 година, Андон Калайджиев може да се похвали с прекрасни резултати: от 22 официални футболни срещи на неговите отбори, има реализирани 16 победи, 3 равни мача и само 3 загуби.

На второ място със спечелени 46 точки е Стоян Златев – треньор в Карате клуб шинкиокушин «Ронин». Стоян Златев е един от основателите на карате клуб «Ронин» Гоце Делчев. Той е и треньор на отбора вече над 15 години. Завършил е Националната спортна академия със специалност «Треньор по карате», притежава черен пояс по карате. Негова е основната заслуга за многото спечелени награди и медали на успешните спортисти от карате клуб «Ронин» Гоце Делчев.

Победител в класацията «Треньор на годината» за 2018 год. е Николай Пиргов. Треньор по хандбал повече от 25 години. Бил е треньор на мъжките отбори на Пирин, Агощо и Кабошко от Ангола. С «Пирин» влиза в А група, в Ангола печели с отбора на Агощо 6 поредни години купата и първенството на Ангола, през 2006 год. печели Шампионска лига на Африка, 2007 г. Суперкупа на Африка. В кариерата си е бил треньор на Националния отбор на България – юноши, с които се класира на Европейско първенство в Израел и треньор на Националния отбор на Ангола, с който достига до световните първенства през 2005 и 2007 год. Тренирал е и женските отбори на Ариосто – Италия и «Елпидес» гр. Драма – Гърция. От 2015 год. Пиргов се завръща като треньор на Пирин и класира отбора в А ХГ, печели 4-то място през сезона 2016/2017г., 5-то място през сезон 2017/2018 г. През 2017 г. и 2018 г., се класира за финалната 4ка за Купата на България.

В категория «Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 год.». Първата награда е за победителя от анкетата във фейсбук. В нея от общо 5019 гласували – 1153 ма дадоха гласа си за състезателя от Клуб по карате шинкиокушин «Ронин» – Георги Ячков.

В категорията «Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 год.» от общия резултат, в който са включени резултатите от анкетата, гласуването на комисия и постигнатите успехи през календарната 2018 г.

– Абдула Кичуков – ФК «Пирин»

– Кирил Кирчев – ФК «Пирин»

– Николай Мавродиев – ФК «Пирин»

– Николай Атрев – ХК «Пирин»

– Борислав Партенов – ХК «Пирин»

– Ралица Русева – КХГ «Пирин ЕМ»

– Христо Дарев – СКТМ «Пирин 2017»

– Румяна Дамбалова – ФК «Пирин»

– Георги Алмишев – КК «Ронин»

– Деана Попова – КХГ «Пирин ЕМ»

– Енесмустафа Хаджи – КК «Ронин»

– Георги Марков – СКТМ «Пирин 2017»

– Георги Хаджиев – КК «Ронин»

– Петър Ташков – КК «Ронин»

На трето място в класацията е Валентин Джагълов, вратар на ФК «Пирин – 1912» гр. Гоце Делчев. През тази година Валентин достигна до 2ро място с отбора на Пирин до 16 годишна възраст. Въпреки крехката си възраст през есента той записа дебют за мъжкия отбор на Пирин. В негово лице вратата на Пирин за в бъдеще е в сигурни ръце.

На второ място в класацията е Андон Пендичев. Андон е капитан на ХК «Пирин – 64» за деца, родени 2005-2006 год. През тази година с отбора си успя да спечели Златен медал от зона «Витоша». Завърши на 4-то място в държавните финали, които се проведоха през лятото в гр. Гоце Делчев. 2018 год. му донесе и много индивидуални отличия – бе избран в «Златната 7-ца» на България в неговата възраст и спечели голмайсторския приз от зоналните финали в зона «Витоша». От тази година е част и от Националния отбор на България за деца родени 2005 – 2006 год. В бъдеще се надяваме да поразява така умело противниковите врати и в мъжкия хандбал, както сега и да радва гоцеделчевската публика

Победител в категория «Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 год.» за 2018 год., в община Гоце Делчев е Георги Ячков от Клуб по карате шинкиокушин «Ронин». Георги тренира вече над 5 години карате при треньорите Стоян Златев и Петър Темелков. Успя през тази година да стане Национален шампион в категория до 70 кг. /кадети до 16 год./. На международен турнир в гр. Бургас спечели 3то място, вече е и част от Националния отбор на България по карате. Надяваме се през следващата година, да успее да донесе още много медали, както за Гоце Делчев, така и за България.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи наградата  на победителя от анкетата за «Спортист на годината над 18 год.» във фейсбук. От общо 4801 гласували, 2879 дадоха своя глас за футболиста на ФК «ЦСКА – София» Ангел Лясков. Ангел е роден в Гоце Делчев, живял е и е израснал в с. Мосомище. Започва да тренира футбол в Детско-юношеската школа на ФК «Пирин» още от 7 годишен с треньори Лъчезар Карталов и Иван Макриев. След това левия бек минава през силната ДЮШ на ФК «Литекс» гр. Ловеч, където играе редовно и преминава през всички гарнитури на Националния отбор на България. През тази година Ангел играе в отбора на ФК «Литекс», като преотстъпен от ЦСКА, и с отбора от Ловеч завършва на 10-то място във Втора професионална лига. Силните му игри в Ловеч оставят добри впечетления и от лятото е част от клуба на Армията. 2018 година му донесе дебют за ЦСКА в турнира Лига Европа, където игра срещу ФК Копенхаген от Дания, дебют в Първа професионална лига и 10 мача с екипа на ЦСКА, накрая и не на последно място Ангел дебюдира за Българския национален отбор срещу Словения в мач от турнира лигата на нациите.

В категорията «Спортист на годината над 18 год.»  от общия резултат, в който са включени резултатите от анкетата, гласуването на комисия и постигнатите успехи през календарната 2018 г., на трето място с общ сбор от 86 точки е също е футболистът на ЦСКА – София Ангел Лясков.

На второ място със 92 точки е футболистът на «Черно море» гр. Варна – Васил Панайотов. Панайотов започва да тренира футбол от 7 годишен в школата на ФК «Пирин» с треньор Димитър Киряков. След това преминава през школите на ФК «Пирин» гр. Благоевград и ФК «Левски». Сърцатият халф започва кариерата си в мъжкия футбол като преотстъпен във ФК «Волов» гр. Шумен. През 2010 се завръща във родния Пирин – Гоце Делчев. Васко е част от отбора записал най-великото постижение в историята на Гоцеделчевския футбол, а именно двата незабравими сезона на Пирин в А професионална футболна група. С екипа на неврокопчани изиграва над 100 мача и вкарва над 10 гола. След това следват трансфери в кипърския «Агия Напа», полските Стал Миелец и Завиша Бидгош, за кратко преминава през Берое (Стара Загора), докато не идва момента от лятото на 2017 год., в който Васко се завръща в отбора на сърцето му Левски, за да изпълни детската си мечта. С отбора на Левски през 2018 год. играе финал за Купата на България и завършва на 3то място в Първа професионална футболна лига. От лятото е част от варненския Черно море.

Победител в анкетата «Спортист на годината» на община Гоце Делчев за 2018 год. е Костадин Кърджалийски. Той е на 27 години, роден е в гр. Гоце Делчев. По професия е счетоводител, завършва в УНСС. Започва да тренира любителски Кикбокс в клуба «Friends MMA” на 23 годишна възраст. С голямата си отдаденост и желание с което тренира, талантът му не остава незабелязан от един от най-добрите кикбоксьори в България – Деян Топалски. Костадин започва да тренира все по-усърдно, през 2016 год. идва първия реален тест за Костадин, който на Републиканското първенство провело се в гр. Шумен завършва на трето място. През 2017 г. става републикански шампион и спечелва трето място в дисциплината „Фул контакт“. Тази година Кърджалийски затвърждава успеха си в стил „Лол кик“, където печели републиканска титла, а в стил „К-1“ става вицешампион. В края на годината Костадин и неговият клуб получават покана за участие в първи професионален мач, гала-вечер част от сериите „Pro fight”, провела се в гр. Дупница. Пред погледите на братята Пулеви, нашето момче победи в категория до 86 килограма многократния републикански шампион Драгомир Кацаров.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *