Крадци обраха магазин в село Хвостяне. Задигнали са пари и хранителни продукти. Те успели да влязат след разбиване на входната врата. След сигнал на магазинера в полицията, апашите са разкрити. Установено е, че четирима роми от близкото село Мусомище са извършили взломната кражба. Те натоварили откраднатото в микробус и избягали с плячката си. Разкрити са чрез запиKRADECсите от видеокамерата, която е монтирана в търговския обект. И четиримата са задържани. Те са направили пълни самопризнания.

 

„Преди в селото ни да се заселят роми, не знаехме какво е ключ“, коментираха жители на селата Мусомище и Хвостяне. Кражбите са сериозен проблем в района, особено след като в Хвостяне се се заселили много ромски семейства, които купили къщи от изселилите се в Турция местни семейства по време на възродителния процес. Ромската махала в Мосумище нараснала преди десетина година с преселници от Петричко, които довел предишния кмет за да печели избори, коментират мусомищалии. И в едното и в другото село, както в повечето места в страната ромите не работят, а разчитат на социални помощи.

oxr kamera

Коренно различен е манталитетът на местните роми, които живеят в т. н. „турска“ и „българска“ ромски махали на Гоце Делчев. Те са трудолюбиви хора, голяма част от тях имат свой малък търговски бизнес, други се наемат, търсят активно работа или пък издържат семействата си с работа в чужбина.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *