Младият и талантлив архитект от Гоце Делчев спечели специалната награда в Седмото издание в Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020.

Тази година конкурсът протече под мотото “Големите таланти имат нужда от признание.“  В него участваха 164 проекта в 11 категории, а наградените са 15.

Сред тях като иновативно архитектурно и художествено решение бе отличен проектът Кула в Гоце Делчев на арх. Георги Белянов.

Ето какво разкри специално за читателите на ХРОНИКА арх. Георги Белянов:

« … Заобиколена от градини и на метри от площада и главната улица, кулата може да бъде всичко – от място за разходки и срещи, до платформа за обществени събития. Посредством спирална стълба, върха на кулата се превръща в платформа за панорамно наблюдение, която създава един напълно нов и извисен поглед към града от 20 метра височина над центъра му. По този начин кулата е не просто една красива постройка, която отразява слънцето денем и свети нощем, а активна градска инфраструктура, която може да се използва свободно от хората и директно допринася към градската среда. С тази намеса във вътрешната тъкан на сградата се цели цялостното реинтерпретиране на традицията на часовниковата кула за потребностите на нашето време. Такава една кула за 21 век ще притежава пълния потенциал да се превърне както в една нова емблема на града и забележителност за посетителите му, така и в негов ясно разпознаваем символ и обект за гордост и идентифициране за собствените му жители. А такива символи се строят рядко, и остават завинаги, точно както вековните кули по нашите земи са построени за да останат вечно по местата си, и продължават да пазят спомена за времената които са ги създали, и хората които са ги направили възможни. Още от церемонията вижте ТУК https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=977219199038704&attachment_id=379781819763882&message_id=mid.%24gAAN4xpM59PB80QSMFV2n74O0MIER

АРХ ИНОВА е престижен,  некомерсиален архитектурен  конкурс. Целта му е да поощрява и популяризира качествената и стойностна архитектура в България, която остава следа и за бъдещите поколения. Oсновните критерии по, които оценява проектите девет членното жури от известни архитекти са иновативност, устойчивост, хармонично вписване в околната среда, функционалност и естетика.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *