Много от нас обичат да започнат деня си с чаша силно и ароматно кафе. Обикновено си приготвяме или поръчваме късо кафе, вярвайки, че в по-малкото количество кафе се концентрира по-голямо количество кофеин и съответно е със по-силен ободряващ ефект.

Подобно на култовия надпис от близкото минало „Турското кафе е виетнамско“, това схващане не е съвсем достоверно. Всъщност дългото кафе (еспресо) е доста по-силно от късото кафе.

Това се дължи на факта, че кофеинът е водоразтворим и колкото повече вода минава през цедката, толкова повече кофеин се извлича и толкова по-силно става кафето. Разбира се, по-късото кафе има доста по-наситен вкус и аромат, но в действителност дългото кафе е в пъти по-наситено с кофеин.

Именно по тази причина италианците, които обожават кафето и знаят как да го боготворят, приготвят и да му се наслаждават, пият много късо кафе. Това им позволява да пият до 10 кафета дневно, без да товарят тялото си с излишен кофеин.

У нас е прието късото кафе да бъде около 25-30 мл, нормалното да е в границите на 50-60 мл, а дългото – около 130 мл.

Важно е да отбележим, че колкото повече вода минава през кафето, толкова повече кофеин, но и повече вредни съставки се извличат от него. Ето защо еспресото трябва да се приготвя до 25 секунди. След това напитката се насища с вредни вещества.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *