Лазаров ден е. Днес от 10.00 ч. , лазарки от Баничан ще пеят и благославят за здраве и берекет, традицията тук се спазва от години по инициатива на читалище „Изгрев“.

Лазарова събота, позната повече в народните традиции и обичаи като Лазаровден, е сред най-светлите Християнски празници – ден преди Цветница и Страстната седмица. Името подсказва, че Лазаровден, наричан още Лазар и Лазарница, както и Вход Господен в Йерусалим, се чества в събота, като точната дата не е фиксирана, тъй като празникът е подвижен и зависи от деня, в който се поздравяваме с Възкресение Христово.

Лазаровден е посветен на Свети праведни Лазар Четверодневни – приятел на Христос и неговото чудотворно възкресение с думите на Иисус „Лазаре, стани“, след което всеобща била вярата в Господа,  и денят, в който се отбелязва, зависи от това на коя дата се чества през различните години Великден, но винаги е в съботата преди Цветница и Страстната седмица.

Празникът е свързан с приготвянето на обредни ястия и с редица обичаи, най-популярен сред които е Лазаруването. Много българи, носещи имената Лазар, Лазарин, Лазо, Лъчезар и производните им, празнуват днес  своя имен ден. Християнски празник, посветен на Възкресението на Лазара. Същевременно с това се изпълнява народен обреден обичай – Лазаруване. Празникът се отбелязва в съботата на шестата седмица от Великия пост и осем дни преди Великден.

 

Свети Лазар е ученик на Исус Христос. Четири дни след смъртта на Лазар, той е възкресен. Бог казва „Лазаре, излез вън!“. Лазар се съживява и излиза от гробницата си. Чудото на Лазаровото възкресение предизвиква непоносимо негодувание в първосвещениците и фарисеите.

 

Така Лазаровото възкресение става непосредствен повод за смъртната присъда на Исус Христос. Затова именно от този ден започва Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания).

 

 

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *