Първата тазгодишна продукция на зехтин достига цена, която е със 120 процента по-висока отколкото през 2021 г., предаде информационният портал „Нюзбомб“.

Цената на новата реколта в района на Илия в Северозападен Пелопонес възлиза на 9,25 евро на литър, посочи Костас Пападопулос, собственик на фабрика за обработка на маслини.

Същата е регистрираната цена и в Лакония, Южен Пелопонес, отбеляза Миронас Хиледзакис, заместник-председател на Земеделското партньорство – Съюз Ираклион. По думите му зехтинът от миналогодишната реколта в момента е 8,50 евро на килограм.

„Като се има предвид, че тази година зехтинът се намира трудно, никой не знае докъде ще стигне цената. Много е вероятно да видим цени над 10 евро“, заяви Хиледзакис.

За гърците е изненадващо, че един литър зехтин е по-скъп от едно килограм месо, предаде гръцката телевизия „Оупън Нюз“.

През последните седмици се наблюдават значителен брой кражби както на зехтин, така и на маслини по дърветата, особено в Халкидики, Северна Гърция, написа „Нюзбомб“. За да защитят продукцията си производителите в сектора са започнали да поставят видеокамери или патрули.

В същото време на пазара са се появили продавачи на евтин зехтин „със съмнително качество и произход“, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ. Продавачите, които подбиват цената на продукта, го предлагат с твърдението, че е с местен произход, без обаче това да е подкрепено от наличието на етикет с информация за стоката. Проби от такива продукти са показали, че те съдържат примеси като напр. оцветители, заяви собственикът на маслинопреработвателната фабрика Савас Константинидис в интервю за ЕРТ.

Гърция е третата по големина страна производител на зехтин в света след Италия и Испания, пояснява „Нюзбомб“.

При нормални обстоятелства, в години, лишени от бедствия, в Гърция се отглеждат повече от 132 милиона маслинови дървета, от които се произвеждат около 300 000 тона зехтин годишно, като 82 процента от него се отнася към категорията „екстра върджин“ (висококачествен нерафиниран зехтин). Традиционно около половината от годишното производство на зехтин в Гърция се изнася към страните на Европейския съюз.

Тази година обаче продукцията в цялата страна е слаба поради неблагоприятните климатични условия.

През следващия търговски период 2023-2024 г. се очаква да има недостиг на предлагания зехтин в размер на почти 1 млн. тона в световен мащаб, тъй като запасите са на рекордно ниски нива.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *