През 1919 г., когато грипът убива 40 милиона души, имало лекар, който посещавал фермерите, за да види дали може да им помогне да се преборят с грипа. Много от фермерите и техните семейства починали от грип. Един ден, когато лекарят посетил къщата на едни фермер, той бил много изненадан, че всички са здрави. Когато лекарят ги попитал какво използват по различно от останалите, жената обяснила, че е поставила суров лук върху чиния във всяка стая на къщата. Лекарят не можел да повярва и попитал дали може да вземе от тези лук. Проучил го под неговия микроскоп и открил върху лука грипния вирус. Лукът бил погълнал грипните бактерии и семейството било здраво.

Друга история разказва за фризьорка, която наблюдавала една година, че много от служителите му били постоянно болни от грип, тъй като много болни клиенти отивали в салона. На следващата година тя сложила няколко чаши лук около фризьорския салон. За нейна изненада никой от персонала й не се разболя.

Трета история разказва за човек, който се разболял сериозно от пневмония. Попаднала му статия, в която се казвало: „отрязваме двата края на лука, поставяме го в празен буркан, като поставяме буркана до болния пациент през нощта. На сутринта лукът ще е черен от микробите …. ” Той опитал и така станало… Лукът бил на каша и пациентът започнал да се чувства по-добре. Друго, за което пишело в статията, е, че лукът и чесънът са поставени около стаите и спасяват мнозина от чумата. Те имат силни антибактериални, антисептични свойства. Също така много пъти, когато имаме проблеми със стомаха и не знаем каква е причината … Може би тя е в лука.

Лукът абсорбира бактериите, така че не трябва да ядем лук, който е бил нарязан и оставен за дълго! И накрая, химик, който работи във фирма, която прави майонеза и сосове, раказва, че по време на една от обиколките му някой го е питал дали има причина да се притеснява от майонезата. Хората винаги се притесняват, че майонезата ще се пресече. Отговорът ще ви изненада. Той твърди, че цялата търговска майонеза е абсолютно безопасна. „Дори не е необходимо да е в хладилника.“ Химикът обяснява, че pH на майонезата е настроена на  ниво, при което бактериите не могат да оцелеят в тази среда. Така например всички обвиняват майонезата в картофената салата, когато някой се разболее. Пак по неговите думи, когато става дума за хранително отравяне, първото нещо, което трябва да се разгледа, е дали „жертвата“ изяла много лук от картофената салата. Защото лукът е огромен магнит за бактериите, особено когато не е сварен. Никога не трябва да съхранявате нарязан лук, дори ако го държите в херметически затворени торбички (по-специално торбичката с цип). Не е безопасно, дори ако го оставим в хладилника. Внимавайте с лука, който слагат на хот-дог, сандвичи и др. подобни храни, които купуваме готови отвън! Също така, кучетата никога не трябва да ядат лук. Стомахът им не може да метаболизира лука.

Не забравяйте, че е опасно да режете лук и да го използвате на следващия ден, той става изключително отровен за една нощ и създава токсични бактерии, които могат да причинят нежелани стомашни инфекции поради прекомерна секреция на жлъчка и дори хранително отравяне.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *