Досегашният евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел е номинирана официално днес от българското правителство за еврокомисар. Това съобщи след заседанието вицепремиерът Екатерина Захариева. Габриел ще поеме поста, овакантен след като предишният български еврокомисар Кристалина Георгиева, която подаде оставка. За да стане еврокомисар тя трябва да премине процедура по изслушване в Европейския парламент.

От правителствената пресслужба уточниха, че премиерът Бойко Борисов е информирал Юнкер за решението на правителството. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на комисията“, посочва в писмо до Юнкер министър-председателят.

Мария Габриел е български политик от партия ГЕРБ и депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП). През 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“. След европейските избори през 2014 г. Мария Габриел е заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, член на Делегацията в Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, член на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, заместник в комисиите „Външни работи“, „Права на човека“, „Права на жените и равенството на половете“.

Мария Габриел е завършила езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил през 1997 г., а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология и сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо, през 2003 г.

 

С поемането на поста еврокомисар Мария Габриел ще освободи място в европарламента на Асим Адемов от Дъбница.

By hronika

One thought on “Мария Габриел официално е номинирана за еврокомисар”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *