Пътуването на Олимпийския огън от Гърция към Токио, където ще се проведат Летните олимпийски игри тази година, започна тази сутрин. Церемонията по запалването на огъня по традиция се проведе в родината на Олимпийските игри, Древна Олимпия (Южна Гърция), в присъствието на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, представители на организационния комитет за Токио 2020 и членове на правителството.

За първи път от 1984 г. насам запалването на огъня стана без зрители заради пандемията от новия коронавирус. Огънят беше запален чрез параболично огледало от първожрицата, гръцката актриса Ксанти Георгиу. Първият факлоносец на Олимпийския огън беше гръцката олимпийска шампионка в спортната стрелба Анна Коракаки от Драма, която при паметника на Пиер де Кубертен предаде факлата на шампионката в маратона на игрите в Атина през 2004 г. Мизуки Ногучи от Япония.

Трети поред факлата с огъня пое заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, а след него – еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Tя представи и съседна Гърция страната ни. Пътуването на огъня в Гърция ще продължи осем дни.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *