Праисторическа лечебница на 7000 години е открита в община Гърмен. Находката е на север от тракийското светилище Градище край село Долно Дряново. На нея попаднал Тодор Узунов, председател на Сдружение „САТО”.

„Още през 2007 г. правихме замервания, снимки и рисунки. Обектът обаче не го обявихме публично заради опасения от набези на иманяри и преждевременно съсипване на древната лечебница”, твърди той.

Открити са фрагменти на съдове не само от тракийския и късноантичен период, а и от времето на каменно-медната епоха. Скални блокове са образували проход, наричан от хората популярно „промушкалка“. Върху покривната му част са открити три вдлъбнати отвора – ями за приношения. Два големи странични блока HRONIKA GYRMEN GRADISTEоформят коридор. Преминавайки през тунела, човек се озовава на голяма каменна площадка. Там има огромна четириметрова скала, изправена с тънката си страна на изток. От западната страна площадката е ограничена от масивни блокове, разположени в полукръг. Изправеният камък е с формата на човешка глава – с дообработени нос, очи и уста, а на върха завършва с шапка.

„Всичко тук е ставало планирано, а не стихийно. Този обект се е унаследявал и доразвивал“, казва Тодор Узунов.

Той е убеден, че става въпрос за праисторическа лечебница. В нея хората идвали да оставят своята болка и страх. Пречистваща роля играел и огънят. От него се виждат ясни следи по плоската страна на камъка, който е изправен така с човешки труд. Той играел ролята на своеобразен олтар.

Източник: Кмета

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *