Министърът на здравеопазването обяви грипна ваканция в цялата страна

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви грипна епидемия на територията на цялата страна, считано от 6.03 до 11.03, включително. Причината е регистрирания към момента нов епидемичен подем на заболявания от грип и остри респираторни заболявания, както и отправена препоръка на Национални оперативен щаб.

В заповедта са посочени да се въведат следните противоепидемични мерки:

Преустановяване на учебните занятия в училищата.

Препоръчва се да бъдат преустановени и занятията в университетите.

Препоръчва се детските градини да останат отворени, при задължителен медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция. По решение на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина до 11 март.

Да бъдат преустановени женските и детски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени всички масови мероприятия, включително спортни и културни.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *