Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков инспектира строителството на нов корпус на училището в Рибново и се запозна на място с проблемите на образователната институция. Заедно с него бе и началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов, както и председателят на Съюза на българските учители д-р Янка Такева.

СУ “Йордан Йовков” спечелва проект за разширяване на съществуващата база с нов корпус по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища, която стартира през 2020 година. Допълнително МОН съфинансира с 400 000 лв. строителни дейности за съществуващата сграда. Следствие на политическата нестабилност през последната година процесите се забавят. По тази причина министър Цоков инспектира строителството и се ангажира за ускоряване на административните процеси, за да бъдат завършени всички дейности максимално бързо.

Към момента в училището се обучават 540 деца в двусменен режим като учебният ден започва в 6,30 сутринта и завършва след 19,30 часа вечерта. С разширение на материалната база не само ще се реши проблема, но и ще се гарантират адекватни условия за спорт и извънкласни дейности. Всичко това ще насърчи и задържането на децата в българското училище, бе коментирано по време на срещата.

“От първия ден ние работим за истинска промяна в образователната ни система. Тя не може да се случи обаче ако скъсаме връзка с училищата по места”, подчерта министър Цоков. По думите му е много важно образователните програми да станат рамкови и да гарантират обща подготовка, но и да се насърчава развитие на таланта на отделните деца и заложбите им. “Ситуацията днес не ни позволява да преминем към изцяло индивидуален подход към децата. С всеки изминал ден обаче се появяват нови дигитални решения и изпробвани в практиката различни подходи за диференцирано обучение, които да позволяват развитието на индивидуалните заложби и засилване на работата по групи”, подчерта министър Цоков.

“Ние имаме ученици, които искат да бъдат овчари или строители. Не трябва да губим тези деца от образователната система”, подчерта директорът на училището Манчо Джурков. По думите му все още образованието не е истински приоритет за общество и затова заедно с обучението на децата се променят и ценностите на родителите им.

Янка Такева благодари на министъра, че е приел да посети на място Рибново и да се запознае с проблемите на образователната институция. Тя подчерта важността на добрия и активен социален диалог и допълни, че в търсенето на най-добрите средства за усъвършенстване на образователната ни система е важно да се постигне еволюция и надграждане на добрите практики.

“Подкрепям и Ви поздравявам за важността, която виждате в гражданското образование. Защото освен, че даваме знание на децата в училище е най-важно да ги направим добри хора”, обърна се тя към училищния колектив.

Министър Цоков е едва вторият министър на образованието и науката, който посещава училището в Рибново, стана ясно по време на срещата. Той им подари компютърна техника, както и книги за училищната библиотека.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *