DSCN9376 Днес на тържество във Военния клуб на Гоце Делчев, началникът на Военно окръжие – Благоевград подполковник Петър Митев връчи почетна грамота и поздравителен адрес от министъра на отбраната на столетника – ветеран от войните Димитър Перухов. На тържеството присъстваха представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, дъщерята на юбиляря, началникът на Клуба Андон Пендичев, приятелиDSCN9369DSCN9388. Шестима са ветераните от Гоце Делчев в момента, като най-възрастния от тях е Димитър Перухов. Останалите са Иван Кутинов, Кирил Анадолиев, Георги Куртев, Ангел Тинчев и Иван Праматарски. Дванадесет са общо живите ветерани в района на четирите общини. Те живеят в селата Борово, Баничан, Рибново и Сатовча.

DSCN9368

Около 3 хиляди са останалите живи фронтоваци в цялата страна. Наскоро в НС бяха приети на първо гласуване поправки в Закона за ветераните от войните. На практика народните представители казват „Да!“, но министърът на финансите, от когото зависят парите, посочва „не подкрепяме приложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните“. Така слага черта на надеждите на останалите живи фронтоваци у нас, които са над 90 години, за по-добър социален и здравен статус.

DSCN9370

 В становището на Министерството на финансите се отхвърля заложеното в проекта за поправки в Закона отпадане на предоставянето на лекарствени продукти по списък, утвърден от здравното ведомство, т.е. ветераните да ползват лекарствата без сега съществуващото ограничение. Министърът смята, че така ще се създадат предпоставки за злоупотреби и ненужно изписване на лекарствени средства, т.е. няма доверие в лекарите.

Средната стойност на лекарствените продукти на един ветеран за един месец е 62 лв. Второто – по данни на социалното министерство, респективно на Агенцията за социално подпомагане, за лекарствени продукти и дентална помощ през 2015 г. са заплатени 2,6 млн. лв.

Същият подход финансовото министерство прилага и по отношение на предложението достъпът до медицинска помощ на ветераните от войните да бъде без ограничения.

Министър Горанов е изчислил, че ако се даде право придружител да пътува безплатно с ветеран във вътрешно-градския и междуселищина транспорт и се предоставят една или две безплатни карти за общинските и областните ръководство на съюза за обслужване на ветераните, държавният бюджет трябва да отдели около 1 млн. лв.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You missed