Рекорден брой бяха желаещите тази година да участват в ритуала за спасяване на Светия Кръст в град Гоце Делчев на Богоявление. Във водите на река Градска се хърлиха 30 момчета. 21 – годишният Мирослав Пейчев успя да извади кръста от водата по аплодисментите на хилядно множество граждани, събрали се в необичайно топлия ден, да почетат ритуала. Паметливи неврокопчани припомниха, че Мирослав хвана кръста и миналата година.

Празникът започна със света литургияи велик водосвет, отслужени от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и литийно шествие по улица „Търговска“. След спасяването на кръста владиката освети бойните знамена. Стотици граждани се подредиха за благословиясъс светена вода от дядо Серафим.

By hronika

One thought on “Мирослав Пейчев успя да извади светия кръст на Богоявление в град Гоце Делчев”
  1. 90% от хората които отиват на това събитие което светата Православна Църква е утвърдила като традиция да си спомня Православният Свят , за Явяването на лицето на нашия Бог , Отец, Син и Светият Дух , но колко от всички там се радват че Бог ни се откри .
    На Бъдни вечер слагаме постни ястия , но не постим през годината когато е отредила Църквата, на Успение на Св. Богородица правим корабни , а не и принасяме молитви че Тя непрестанно ходатайства за нас . И още много неща сме объркали .
    Нека да живеем Вярата , а не само да участваме в Ритуали .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *