Рекорден брой бяха желаещите тази година да участват в ритуала за спасяване на Светия Кръст в град Гоце Делчев на Богоявление. Във водите на река Градска се хърлиха 30 момчета. 21 – годишният Мирослав Пейчев успя да извади кръста от водата по аплодисментите на хилядно множество граждани, събрали се в необичайно топлия ден, да почетат ритуала. Паметливи неврокопчани припомниха, че Мирослав хвана кръста и миналата година.

Празникът започна със света литургияи велик водосвет, отслужени от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и литийно шествие по улица „Търговска“. След спасяването на кръста владиката освети бойните знамена. Стотици граждани се подредиха за благословиясъс светена вода от дядо Серафим.

Тази новина има 1 коментара

  1. Христо Гърков Reply

    90% от хората които отиват на това събитие което светата Православна Църква е утвърдила като традиция да си спомня Православният Свят , за Явяването на лицето на нашия Бог , Отец, Син и Светият Дух , но колко от всички там се радват че Бог ни се откри .
    На Бъдни вечер слагаме постни ястия , но не постим през годината когато е отредила Църквата, на Успение на Св. Богородица правим корабни , а не и принасяме молитви че Тя непрестанно ходатайства за нас . И още много неща сме объркали .
    Нека да живеем Вярата , а не само да участваме в Ритуали .

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.