„Върнете приятелите ни от чужбина“. Този призив отправиха младежи от Гоце Делчев към кандидатите за евродепутати от листата на БСП за България Петър Витанов и Иван Кръстев. Като живеещи в пограничен район, те поставиха и въпросите за имигрантите у нас.

Петър Витанов бе категоричен, че въпреки засилващия се евроскептицизъм, основният противник на България не би трябвало да бъде ЕС, а сегашните управляващи, защото те не могат да се възползват от политиките на ЕС. „Управляващите разглеждат Европа само като фондове и всички знаем колко блестящи са в усвояването им. Но къде са еврофондовете за обикновения човек. Ние левите, всеки един в тази листа, смятаме, че можем да променим това. Нашата амбициозна цел е да върнем социалния характер на ЕС“, коментира той и подчерта, че това е и негова лична кауза. По думите му битката на 26 май не е само за Европа, тя е за България. „Битката е неравна, защото ние се борим за сърцата и умовете на хората, докато опонентите ни използват всякакви подмолни средства. Преди да променяме Европа, трябва да променим държавата си“, каза още той.

„В обиколките си из страната, усещам настроението, моментът на промяната идва. Масовата нагласа на хората е, че на всичко това, на което се нагледахме десет години, е крайно време да се сложи край“, заяви кандидатът за евродепутат Иван Кръстев. Той обясни, че опонентите на левицата говорят за дигитализация, европейски суперкомпютър, защита от хибридните атаки на руснаците. По думите му обаче в нито едно село тези теми не са били поставяни от хората. „Ние от БСП се занимаваме с реални политики, през пенсии и помощи за възрастни и хора в неравностойно положение, до качествено образование и здравеопазване достъпно за всеки“, обясни той. По думите му усещането у хората е, че нещата в България стават все по-зле и по- зле. „Тръгваме в тази битка, защото тя е изключително важна и сериозна, тъй като насреща ни е една шайка, мафия и само БСП може да се справи с нея“, категоричен бе той. Като своя лична кауза в ЕП той определи въвеждането на основни правила за въвеждане на минимална работна заплата и минимална пенсия.

По-късно Витанов и Кръстев се срещнаха с жители на Сатовча и обсъдиха с тях проблемите пред България и Европа в близките години, както и местните теми, които бяха поставени от хората.

В Хаджидимово, кандидатите за евродепутати бяха посрещнати в пълна зала и при голям интерес. „Не бъдете като нашата еврокомисарка , която забрави за родното си Хаджидимово! Работете за малките населени места. Тя говори за суперкомпютри и дигитализация, а помни ли болките и проблемите на хората от Хаджидимово?”. С тези думи се обърнаха жителите на Хаджидимово към кандидатите за евродепутати от БСП за България. На въпроса- какво трябва да се направи, за да се проведат честни избори и да се попречи на управляващите да ги манипулират, Петър Витанов заяви, че основният начин да се победи машината на ГЕРБ е като се гласува масово на 26-ти май. „Те манипулират изборния процес. Срещу нас работи цялата държавна администраця и единственият начин за противодействие е масовото гласуване. Само когато всички излязат да гласуват на 26-ти май, няма как да фалшифицират общественото недоволство“, каза той.

Иван Кръстев подчерта, че много се говори и пише какви са измеренията на щетите, които това правителство на ГЕРБ е нанесло на България и българския данъкоплатец. По думите му ние не сме в нормална политическа обстановка, защото тя означава състезание на кандидати, на идеи. „Без по никакъв начин да нападам кандидатите за евродепутати на другите политически сили, че нямат български имена или че в нашата листа на второ място е Петър Витанов, а в листата на ДПС е г-н Пеевски, който със сигурност е по- известен от него смятам, че това което ние, от БСП, предлагаме днес и като визия, и като кандидати е най- доброто, което можем да предложим на българското общество“, каза още Иван Кръстев. 

По време на обиколката си в Благоевградска област, кандидатите за евродепутати от БСП за България Петър Витанов и Иван Кръстев бяха съпровождани от заместник-председателя на НС на БСП и кмет на община Гоце Делчев Владимир Москов, председателя на Областния съвет на БСП – Благоевград Валери Сарандев и народните представители в 44-то Народно събрание от Благоевградски многомандатен избирателен район от БСП за България Богдан Боцев и Николай Бошкилов.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You missed