Младите хора от Гоце Делчев и близкото село Мосомище познават историята и с голямо желание се включиха в VI-тия Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“. Туристически групи от Първо, Второ ОУ и от училището в село Мосомище преминаха по стъпките на войните на един от най-славните и смели владетели в българската история – цар Самуил. Младите българи си припомниха една от най-тежките му битки с трагичен край, когато  армията му е разгромена при с. Ключ край планината Беласица.

На 6 октомври 2019 г. се навършиха 1005 г. от смъртта на величавия български владетел, чиято историческа личност свързваме с героичната епопея на Първата българска държава в края на X и началото на XI век. Самуил е управлявал България от 997 г. до 6 октомври 1014 г. Той е първият владетел от династията на комитопулите.

От около 971 г. Самуил управлява България съвместно с тримата си братя, а след смъртта им става действителен владетел на българите, макар че формално царската титла принадлежи първо на пленения от ромеите Борис II, а впоследствие на Роман. През 997 г. цар Роман умира и Самуил става едноличен владетел в едно от най-трудните времена в българската история.

В продължение на десетилетия той успява да удържи атаките на византийския император Василий II и дори му нанася сериозни поражения. Непрестанните борби за надмощие с Византия продължават през цялото му царуване.

Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица. След преждевременната смърт на царя, България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство.

 

By hronika

One thought on “Млади хора от Гоце Делчев и с. Мосомище преминаха по стъпките на самуиловите войни”
  1. Чудесни бяхте участниците от гр. Гоце Делчев- истински родолюбци.????⛺

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *