Учениците от 7 и 8 клас на Първо ОУ в Гоце Делчев направиха вълнуваща виртуална визита в ЦЕРН – най-голямата Европейска организация за ядрени изследвания, която се намира на границата между Швейцария и Франция.
Програмата започна с презентация от контролния център на ЦЕРН, чрез която инж. Атанас Батинков и Зорница Захариева представиха Европейският център за ядрени изследвания и мястото на България в него.
Всички имахa възможност да видят места в ЦЕРН, до които само определени служители имат право на достъп.

154
Учениците се запознаха с големия адронен колайдер (LHC) и по-малките ускорители, експериментите работещи на LHC и детекторът на експеримента CMS, както и компютърната инфраструктура на CERN. С помощта на доц. Георги Анчев се осъществи посещение в контролния център на експеримента CMS (Compact Muon Solenoid), с изключително българско участие. Българи са правили повечето части в този детектор, който всъщност има задача да установява наличието на различни елементарни частици. ЦЕРН е уникален с това, че там са най-високите и най-ниските температури, най-големият вакуум и подготвя утрешните учени и обединява нациите чрез наука.
Учениците научиха, че в ЦЕРН е създаден през 1989 година „уеб (WWW)“ или „The World Wide Web“, което осигурява непрекъснат достъп до милиони сайтове с информация в различни географски райони и мрежата „Grid (Грид)“. В началото тя е била само за консумация на учените в ЦЕРН. Просто те да получават информация, но впоследствие е била подарена на света. Впечатляващо беше запознаването с новите ГРИД технологии за управление и анализ на медицински данни – като в медицинската диагностика и терапия за локализиране и изследване на някой видове рак.

1542
Децата надникнаха и там, където се раждат идеите за нови открития и изобретения – Ideasquare. Тук могат да творят млади хора от целия свят. Необходимо е само да кандидатстват и защитят идеите, които имат.
Директорът на училището Людмила Дерменджиева и всички участници във вълнуващата виртуална среща благодариха 
за перфектната организация на Свежина Димитрова – директор на астрономическа обсерватория „Николай Коперник“, град Варна и на Теодора Николова – координатор на визитите в ЦЕРН и всички български учени в ЦЕРН.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *