Преди 80 години, на 25 януари, се ражда легенда – поет, композитор, певец, актьор, непримирим и свободолюбив – такъв остава за света Владимир Висоцки.

По този начин бе представен Висоцки от десетокласници на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в град Гоце Делчев днес. Мултимедийният център в гимназията се оказа тесен за младите хора, дошли да се докоснат до личността и творчеството на един, малко познат за тях, творец.

Под ръководството на преподавателката си Мариана Белчева ученици, изучаващи руски език, представиха интересни факти от живота и преводи на известни текстове на Висоцки. Макар, че има над 30 филмови роли, той е популярен повече като певец. Текстовете му не се нравят на властта и затова не е излъчван по радиостанции и телевизии, но в тях хората откриват това, което е нужно в труден момент – неизтощима сила, нежност и духовен размах. За 42- годишния си живот Владимир Висоцки оставя богато наследство, а гласът му няма аналог. Китарата, която е неизменна част от неговите изпълнения, огласи и днес залата, като допълни представата за творчеството му и създаде невероятно настроение сред младите хора.

Преподавателката по руски език Мариана Белчева пожела на всички да намерят „своя Висоцки“, а учениците си тръгнаха обогатени, запознали се с една легенда.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *