Историческият музей в град Гоце Делчев бе домакин на съвместната инициатива, с която клубовете по история в ПМГ „Яне Сандански“ завършиха своята дейност. В интерактивния музеен урок бяха използвани видеоклип и фотографии, създадени като ученически проект по история на тема: „Красотата на традиционното женско облекло в Неврокопско. Инструменти и занаяти от края на XIX и началото на XX век“. Представените снимки и видео са резултат от изследователската работа на гимназистите по етнография и краезнание през последните две учебни години.
Разпределени в два отбора, участниците се състезаваха в търсене на елементи от традиционното облекло в Неврокопския край, разпознаваха инструментите за неговото изработване сред музейните експонати и направиха описание на тяхната употреба в миналото.
„Красотата на традиционното женско облекло в Неврокопско. Инструменти и занаяти от края на XIX и началото на XX век“
Българската традиционна носия е общо название, с което се нарича народното облекло на българина от Възраждането до към средата на XX век. То отразява традиционната култура и бита на българския народ. По своя характер носията е всекидневното работно облекло, което чрез художествена украса придобива празничен вид. Отличава се с изключителната си практичност при трудова дейност, традиционни обреди или празненства. Носията бива мъжка и женска, празнична и всекидневна като във всяка една от българските етнографски области се отличава със своя специфика и самобитност.

снимки: ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев

By hronika

One thought on “Млади хора от Гоце Делчев – с любов към историята и фолклора в интерактивен урок”
  1. Браво,нека дълги години се използва съхраненото богатство за естетическото и патриотично възпитание на младите хора от България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *