Клуб „Журналисти в действие“ към СУ „Никола Вапцаров“ – град Хаджидимова бе домакин на срещата с журналиста Благой Цицелков. Инициатива е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ и има за цел да  повиши медийната грамотност на ученици от гимназиите, да стимулира формирането на тяхната гражданска позиция и  да провокира интереса им към журналистическата професия.  ”Как да различаваме фалшивите новини от истината?” бe тeмaтa нa диcĸycиятa, в ĸoятo yчacтвaха yчeници oт гимназиален етап в  yчилищeто c интepecи в тaзи cфepa. Kaĸ ce cъздaвa и ĸaĸ ce oтcтoявa гpaждaнcĸa пoзиция, имa ли гpaници cвoбoдaтa нa cлoвoтo, ĸaĸвo тpябвa дa знae eдин жypнaлиcт, бяха въпросите, по които се коментираше с интерес…

„Има цели фабрики за фалшиви новини, хора, които искат да манипулират. За нас е важно нашите читатели, тези млади хора, да могат да разпознават стойностната журналистика от фалшивите новини“, сподели Благой Цицелков.

Пред гимназисти от девети, десети и единадесети клас той говори за ролята на медиите в обществото, за мисията и отговорността им. Младите участници в разговора се интересуват от обучението по журналистика, от различните аспекти в подготовката на една публикация, и има ли творчество в професията. Благой Цицелков отговори на всички поставени въпроси. Той cпoдeли cвoя път в тaзи пpoфecия, в ĸoйтo ce oглeждaт пepипeтиитe в cъдбaтa нa бългapcĸaтa жypнaлиcтиĸa пpeз пocлeднитe няĸoлĸo дeceтилeтия.

Припомни си годините в училище, когато е направил първите опити в журналистиката. Разказа и за статията, с която се гордее най-много, за успешните си публикации, донесли му признание и награди, представи и темите, по които през последните години работи. Непринуден и откровен, Благой Цицелков сподели как да достигнеш пръв до новината, но и до истината; за грима пред камерата и неизричането на лъжи в ефир; за достойнството да не спреш да търсиш, когато другите са се отказали или са ги отказали. Все уроци, които може да се пропуснат в училище, но в живота са най-ценни. В края на тази среща, между госта и участниците бяха разменени адреси и телефони като знак, че започналият диалог ще има своето продължение. Щастлив финал на срещата бе обещанието на Благой Цицелков да посрещне и разведе представителите на клуб „Журналисти в действие“ от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово в телевизията, в която работи, а именно Bulgaria On Air.

В СУ “Никола Вапцаров“ от години има училищен вестник, който се издава периодично, а следващия му брой на първа страница, ще запознае читателите как да различават фалшивите новини от истината и какво е да си журналист в ХХI век.

„На нашите ученици бе предоставена страхотна възможност да се запознаят с толкова широко разпространен проблем, а именно фалшивите новини, които излизат постоянно. Те, разбира се, не я изпуснаха и дори споделиха своите виждания по въпроса“, каза Заприна Глушкова – главен учител в СУ „Никола Вапцаров“, която е и ръководител на клуб „Журналисти в действие“. Тя и 

нейните ученици, изпратиха кандидатурата за участие в проект „Журналисти в училище“ и бяха одобрени за тазгодишното издание на инициативата. В надпреварата участваха 54 училища от страната.

 

Ванина Бозова, репортер на клуб „Журналисти в действие“ 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *