Ученици от Неврокопска професионална гимназия”Димитър Талев” и Професионална гимназия по механоелектротехника ”Юрий Гагарин“ – гр. Петрич се включиха в Световната седмица на парите, като участваха в Иновационен лагер 2017 г. – състезание, което генерира идеи.

Младите хора, обособени в отбори мислиха върху конкретен казус и предлагаха пътища за успешното му решаване, разполагайки единствено с достъп до компютри, интернет и съветите на бизнес консултанти доброволци – Снежана Джугданова и Тома Мачев от  Бизнес инкубатор гр. Гоце Делчев , както и г-н Селим Адем – учител по предприемачество в НПГ ”Димитър Талев”.

Казусът по който те работиха бе свързан с липсата на инициативност за повишаване на доходите, което се отразява негативно върху нивото на финансовата грамотност. Учениците имаха за задача да предложат алтернативни източници на доходи за тях самите и семействата им. Отборите разполагаха с 2 часа време за да подготвят презентация на своята идея и да я представят пред журито в състав –  Богдан Боцев, досегашен зам. кмет на община Гоце Делчев и избран за народен представител, Росица Джамбазова, директор на Бизнес инкубатор гр. Гоце Делчев и председател на Училищното настоятелство на НПГ “Д.Талев“ и Галена Велева, представител на Сдружението на предприемачите и председател на Обществения съвет на НПГ “Д.Талев“,  в рамките на 3 минути.

Най –добре се представи отборът на Кръстьо Ангелов Аврамов, Десислава Николаева Славкова, Николая Георгиева Баничанска, Величка Георгиева Трендафилова, Адиле Раифова Комарова.

На 2-ро място се класираха Евгени Димитров Василев, Юлияна Юлиянова Душева, Красимира Георгиева Костадинова, Весела Кирилова Панева, Добринка Романска. Трети останаха Владислава Стоилова Димитрова, Петя Николаева Тункова, Лили Георгиева Магдалинчева, Богомил Людмилов Ибишев,Виктория Костадинова Боринарова. Всички участници получиха не само сертификати за участие, грамоти, подаръци и приятни емоции.

Пак във връзка с европейската седмица на парите, в дискусия, организирана от офиса на една от местните банки, се включиха учениците от V, VI и VII клас от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев. Таня Боцева – управител на местния офис на банката, разясни на учениците въпроси, свързани с функциите на банката, на банкомата, на това как да използваме пълноценно своите средства и да имаме една добра финансова грамотност. Учениците получиха и подаръци – книгата „Децата и парите“, брошури със специални указания за дебитните карти за тийнейджъри и сладки меденки, на които бе изобразен модел на дебитна карта на банката.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *