В официално обръщение до Вселенския патриарх, под чиято юрисдикция се намира Света гора, монасите от манастирите в Атон искат да се забрани пристигането на архиепископ Елпидофор в Атонската обител.

Гневът на духовенството срещу американския архиепископ е ,че той е извършил кръщаване на деца от еднополови двойки. Светият синод на гръцката църква, както и ръководствата на манастирите в Атон направиха официално изявление с които осъдиха браковете между еднополовите двойки, както и осиновяване на деца от тях.

Само преди дни говорителят на гръцката правителство заяви, че много скоро се очаква промяна в законодателството за легализиране на бракове между еднополови двойки. След силна реакция на църквата, а и голяма част от гръцкото общество, според проучвания, вчера премиерът Мицотакис заяви, че този казус се отлага за неопределено време.

Представителите и настоятелите на свещените манастири изясняват аргументите, които водят началото си от кръщението на децата на „еднополовата двойка“ от Америка, Евангелос Бусис и Питър Дуда, на 9 юли 2022 година в свещената черква Панагия Фанеромени в митрополията Вула

Писмото на Света Гора до патриарх Вартоломей е следното:

Карея, 15/28 декември 2023 година

До Негово Божествено Всесветейшество

Вселенският патриарх

Г-н господин Вартоломей

Нашият Всечестен отец и епископ

Всесветейши отче и владико,

С актуалното писмо се обръщаме към Вас във връзка идното посещаване на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Америка Елпидофор на Света Гора. Бихме желали да представим пред Ваше Всесветейшество загрижеността на Свещения Кинотис по отношение на събитията по време на тайнството кръщение на децата на „ еднополова двойка “, което се състоя  в свещената черква Панагия Фанеромени във Вулиагмени.

Със страдание означаваме, че посредством оповестените фотоси на Американския архиепископ с гей-двойката след осъществяването на тайнството, се сътвори неправилно усещане във връзка с приемането в Православната Църква на еднополовите бракове, обръщение, което опонира на доктрините и учението на Светата Църква. Този факт, опровержителен на Евангелското обучение, провокира мощна угриженост в Свещения Кинотис.

Ето за какво, Ваше Всесветейшество, синовно Ви молим да се вслушате в нашата угриженост за тази извънредно сензитивна тематика, засягаща целостта на вярата и православните обичаи.

Въпреки това, уповавайки се на Вашата мъдра преценка, ние със синовна лоялност, целувайки с надълбоко страхопочитание Вашата всесветейша десница, молим за Вашето отеческо благословение за празниците на Светите дванадесет дни и идното Кръщение Господне.

Целият Събор на представителите и настоятелите на двадесетте свещени манастира на Света гора – Атон.

Инфо: greekcitytimes.com

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *