_MG_7534 _MG_7573

В специална шатра Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще представи пастирската дърворезба, а  експозицията на Исторически музей-Велинград „Армъните в България“ ще е за бита и поминъка на странстващите пастири армъни – един от най-древните народи на Балканите, известни още като „власи“, цинцари“ или „куцовласи.“

В събитието ще участва и Регионален исторически музей-Благоевград, който ще покаже развитието на грънчарството през вековете с постери и съдове от своята постоянна експозиция. Атрактивна за посетителите ще е изложбата на Исторически музей-Разлог „От руното до шарената черга“, която ще е съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици- запески.

На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни  инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

На Събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко. Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

Ирин Пирин – Съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог и ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. В дните на събитието (17-19 юни 2016 г.) ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители и  четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.  Край Разлог ще има кулинарни зони с традиционни за региона ястия, детска творителница, народни веселби и вечерни концерти с най-добрите народни изпълнители от Пирин и Рила.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *