До 15 октомври работата по облагородяване на района край вековните чинари в село Гърмен трябва да приключи и мястото да се превърне в Музей на открито. Върху двуметрова каменна стена ще бъдат поставени снимки, които показват историята на чинарите и информация за посетителите. Готови са алеите, поставени са пейки. В мини парка има също чешма и кладенец. Музеят да се превърне в туристическа атракция за селото и района, а също и в приятно място за отдих, с много цветя и зеленина надяват се жителите на Гърмен.

Инициативата за музей на открито край вековните дървета е на Ротари клуб-Гоце Делчев, които осигуриха и финансирането от 17 700 лева, събрани на благотворителен бал още през миналата година. 600 годишните дървета са природна забележителност, която спечели първо място в конкурса „Дърво на годината” в България и второ място в класацията за Европейско дърво на годината.

Вековните чинари в квартал Заграде на село Гърмен се обявени за защитени още през 1968 г. заради възрастта, размерите и изключителната си красота. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *