Мъж от село Абланица успя чрез съдебно дело да отмени наложена му глоба от 500 лв. с акт на РИОСВ – Благоевград. През април 2014 г. автопатрул спрял за проверка пътнически микробус, в който били намерени кашони с алкохол без бандерол и кашон с три слонски бивни, и съответно – конфискувани. Едната бивна била с дължина 116 см и с гравиран надпис “Cidade de Cabinda“, другата била дълга 93 см. с гравиран надпис “Ze Alexandre“ и третата с дължина 96 см. с гравирани изображения на хора и животни. Шофьорът  обяснил , че транспортира багаж и работници от и за Португалия, а кашонът с бивните бил собственост на негов познат от София. Прибирайки се от Португалия, се отбил в с. Абланица, а след това е трябвало да транспортира всичко в микробуса за столицата.

slon

Според европейското законодателство търговията със слонски бивни съставлява нарушение на закона за биологичното разнообразие. По време на делото са представени  фактури за покупка на слонските бивни от антикварен магазин в Португалия. При насрещна проверка се установило, че такъв магазин вече не съществува, а описаните слонски бивни нямат регистрация в Португалия.

Въпреки това, Районният съд в Гоце Делчев е отменил наложената глоба на шофьора, който е транспортирал бивните, за да извърши услуга на своя приятел, който всъщност е реалния собственик на тази забранена стока. Решението на магистратите може да се обжалва в Окръжен съд – Благоевград.

By hronika

One thought on “Мъж от село Абланица отърва глоба за транспортиране на забранени слонски бивни от Португалия”
  1. Става въпрос за незаконни дейности, за избиване на защитени видове, а съдиите в Гоце Делчев си действат така сякаш не е никакво нарушение. Има едно правило, когато се праща багаж от и за България и то важи и в цяла Европа – не може да се пренасят забранени стоки.
    Как е името на съдията взел това решение? Как така тази куха лейка е решил/а да отмени наложената глоба? Ще ви кажа как – понеже всички високопоставени лица в Гоце Делчев са от кухи по-кухи и не виждат по-далече от носа си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *