Президентът Росен Плевнелиев да дойде и да направи първа копка на джамия в родния си Гоце Делчев, а премиерът да постави основния камък, призова днес районния мюфтия Айдън Мохамед. Поредната вандалска проява предизвика гнева на мюсюлманите от Гоцеделчевско и техните религиозни водачи. Надписът „Смърт за турците“ издраскан със черна боя на входа на мюфтийството в Гоце Делчев, който стои там от няколко дни беше повод да бъде обявено шествие под надслов „Всички заедно срещу ксенофобията, ислямофобията и сеенето на омраза“. По предварителен план на организаторите, то трябваше да тръгне от сградата на мюфтийството на ул. „Звънчарска“ с маршрут – сградата на съдебната палата, полицейското управление и сградата на общината.
Представителят на мюфтийското настоятелство, самият районен мюфтия, гостите от Пазарджик и главното мюфтийство използваха повода да напомнят, че случаят не е изолиран и припомниха случая с изрисуваната с надписи стара джамия в града и забиването на християнски кръст на минарето, чупене на прозорци и други вандалски прояви. Според Айдън Мохамед,DSCN5107DSCN5108 DSCN5130DSCN5126DSCN5129 DSCN5116 когато става дума за посегателства срещу мюсюлманите и религиозните им храмове, разследващите органи и прокуратурата са предубедени и се опитват да потулват случаите.
В края на импровизирания митинг, който остана само около сградата на мюфтийството, група младежи обвити с националния флаг, които наблюдаваха отстрани викаха „Българи, юнаци“, на което събралите се около 150 – 200 души мюсюлмани отговориха с неразбираемото Аллах акбар, в превод от арабски „Аллах е най-велик“.
Сред присъстващите на петъчния протест единствените политици бяха председателят на ОбС в Гърмен Мурат Адем, няколко селски кметове и общински съветници от ДПС в района.  Отстрани събитието наблюдаваше лидерката на ВМРО Кристина Попова, заедно с представителка на Федерация за защита на децата.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *