Света литургия насред морето и поклонение пред ръката на Свети Георги, светите мощи на св. Мария Магдалина, св. Пантелеймон, св. Яков Персиец, св. Йоан Милостиви и св. Мина и благословия от игумена на Зографската обител „Св. великомъченик Георги“ в Света Гора – малко християни имат възможност да изживеят тази духовна радост.

По идея  на проф. Мирослав  Дачев от Център за семиотични и културни изследвания и бизнесмена с неврокопски корен Иван Златинов, група от около 200 българи се включи в поклонническо пътуване по крайбрежието на Атон.  Сред поклонниците беше голяма група служители на Софийска община и кметът Йорданка Фандъкова.

С вълнение на борда, в близост до малкото пристанище на Зографския манастир вярващите посрещнаха архимандрит Амвросий – игумен на българската света обител и монасите, които с лодка пренесоха светите мощи на кораба. Повече от два часа те останаха на кораба след Светата литургия, за да могат всички да се поклонят пред светините.  Всеки получи подарък и благословия от дядо Амвросий, а монасите изненадаха със специално композирана църковна песен кмета на София – Йорданка Фандъкова, която им благодари и връчи дарение за манастира, събрано от хората.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *