За кратко в родния си Гоце Делчев бе най-силният мъж на Америка Димитър Саватинов. Той гостува в училището, където е учил, след това беше приет от кмета Владимир Москов и се срещна с млади хора, по инициатива на МО на БСП. Спортистът благодари за подкрепата, която му оказва общината в родния му град. Димитър Саватинов не скри мечтата си да се завърне в България и в Гоце Делчев да открие спортна школа за силови спортове с подрастващи.

Как решихте да се занимавате със силови спортове?

Mечтата ми още от малък, като гледах филмите на Арнолд Шварценегер, физиката му, излъчването му, ме подтикна да се занимавам със силови спортове. Исках да бъда толкова силен, колкото и той, така както го виждах във филмите.

Може ли един състезател по силови спортове да си осигури нормален начин на живот, ако не живее в САЩ?

По принцип много е трудно навсякъде. Няма значение къде живееш. В нашия спорт има може би само четири човека, които правят добри пари и се издържат само от спорт. Останалите все още имаме нужда от спонсори, които да ни помагат, защото  -хранене, възстановяване, тренировки – всичко това изисква много средства.

Там където живеете е известно, че хората се хранят с ГМО продукти, това не Ви ли пречи?

Засега нямам избор. Чистата храна струва над два пъти по-скъпо, а аз плащам по 120 долара за хранене на седмица. Ако трябва да купувам чиста храна ще ми струва над 300 долара, така че ако имам сериозен спонсор, 100% процента ще се храня само с нормална храна. Но засега просто няма как, така че приемам лоша храна.

Как протича един ден на най-силния мъж на Америка?

Доста обикновено за тренировъчен ден. Събуждам около 7 часа, отивам и правя сутрешно кардио, което е 20 минути тичане в басейн. То предпазва ставите ми, а във водата съпротивлението е по-голямо и се получава по-добра тренировка. След това се прибирам, закусвам (примерно 6 яйца, 170 гр. пуешки гърди и 30 гр. кашкавал) и около час и половина работя он лайн с моите клиенти. Уточнявам кой какво трябва да тренира за деня. По съвет на моя доктор трябва спя колкото се може повече, за да се възстановявам по-добре. Опитвам се да дремна 1,5 часа – 2 преди тренировка. След сън хапвам (примерно сандвич с фъстъчено масло, конфитюр и ябълка) и след това отивам на тренировка, която продължава 4 – 5 часа. По време на тренировка също ям банани и ябълки. Към 17 часа се прибирам и ми предстоят три хранения. Готвя си сам, опитвам се да го направя вкусно. Приемам по около 4000 калории на ден, което е половината, от това което поемат конкурентите ми, но така тялото ми се чувства най-добре. Всяко от тези три хранения (от 17:30 до към 22:30 ч.)  съдържа 340 гр. пилешки гърди или чиста телешка кайма,  също така въглехидрати – кафяв ориз, макарони, картофи.

 Колко литра вода пиете на ден?  

Опитвам се да пия около 8 литра. Тежи ми на стомаха, но тялото ми работи много по-добре като тренирам.

За какъв спорт има бъдеще в България?MITKO SEMEJSTVO

Ако имате предвид индивидуалните спортове – за всеки един има бъдеще. Просто трябва да се намери човека, който иска да го прави. Мога да дам за пример себе си – започнах да се занимавам със strong mеn (от англ. силни мъже),  успях да пробия и да достигна до световни рекорди и постижения. Т. е подходящият човек да избере подходящия спорт. Дали ще е трибой, strong mеn или плуване, просто трябва да се намери точния човек и да има голямо желание да го прави. Основното е да има желание. Много хора се оплакват, че нямат това или онова. Мен никой не ме питал, какво съм имал или нямам. Няма и нужда да казвам дали съм имал или съм нямал. Просто трябва да спрем да се оплакваме и да обвиняваме другите, ако не сме успели. И когато спреш, тогава започваш да си виждаш резултати!

Поддържате ли отношения с приятелите в България?

С всички мои приятели, с които съм израснал, редовно поддържаме връзки. С моя приятел Крум, който ми помага с хранителния режим, създадохме иновативна система, по която аз тренирам вече пет години. Сигурен съм, че тя ми помогна най-много да достигна до върховете в моя спорт. Ние тренираме и много хора, за които тази система работи много добре. Тя е основана на базата на правилното хранене, възстановяване и тренировки, на правилното съотношение на хранителните вещества, които всеки трябва да приема. Всяка програма е индивидуална, а също и в зависимост от спорта, който се практикува. Аз например имам нужда от повече вода, мазнини и въглехидрати. Това държи мускулатурата ми по-еластична, за да вдигам повече и с по-малка вероятност от травми и скъсване на мускули.

Мислили ли сте да се върнете в България?

Това ми е мечтата, да мога да се прибера в Гоце Делчев. С моя приятел да създадем школа, да вкараме тази иновативна система, да тренираме и да работим с деца и да им създаваме полезни навици. По-лесно да създаваш навици на дете, отколкото у човек, който вече е пораснал.

 НА СНИМКАТА: Димитър Саватинов с майка си и сестра си

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *