Народният представител от ГЕРБ Димитър Гамишев бе осъден на две години условно за пътния инцидент от 2014 година със загинал пешеходец. Това постанови Окръжен съд-Благоевград. 

„Тази сутрин моя защитник входира заявлението, с което ще обжалваме решението на на окръжните магистрати. Има неуважени пропуски, които въздействат върху съдебния процес“, лаконичен бе народният представител пред Дарик нюз.

Фаталната катастрофа стана на 27 ноември 2014 г. в село Копривлен, още преди Димитър Гамишев да стане депутат. Тогава той блъсна с автомобила си пресичащия пътното платно Иван Жбантов. Пострадалият мъж по-късно издъхна в болница.

„Срещу Гамишев бе повдигнато обвинение по член 343 от НК – пътно-транспортно произшествие с причинена смърт по непредпазливост“, съобщи окръжен съдия Атанас Маскръчки. 

Освен условната присъда, окръжните магистрати лишиха народния представител и за три години от правото да шофира.

И още по темата – Димитър Гамишев:

Членовете на Изпълнителното бюро на Областния съвет на БСП в Благоевград, са озадачени и притеснени, от изнесената в последните дни информация в медиите, касаеща злоупотреби с данъци от страна на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев.

Според публикациите в медиите, малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ Гоце Делчев, Гамишев прехвърлил фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД на „Файнест Асошиътс“ ЕООД. Към момента,  „Гамишев – НКБ“ ЕООД фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. и е добавена в позорния списък на НАП през август 2017. Големите дългове обаче, са факт доста време преди това, още докато Димитър Гамишев е неин едноличен собственик. За нас е пълна загадка, как е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписванията, след като тя е сред големите длъжници в страната.

Нещо повече: Твърди се, че „Файнест Асошиътс“ ЕООД е фирма с 2 лева капитал, регистрирана в Ловеч на ул. „Шипка“ 5А. Неин собственик и управител е Георги Михайлов Георгиев, който е управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества. Данните в Търговския регистър показват още, че на същия адрес в Ловеч, са регистрирани общо 23 фирми. Освен това, поне 10 ако не и повече, от фирмите на въпросното лице Георги Георгиев, са длъжници на НАП с големи суми. Всички тези факти категорично говорят, че Гамишев е продал фирмата си на човек, без никакви материални възможности, с единствената цел да избегне плащането на данъци.

Ние, от ИБ на ОблСъвет на БСП в Благоевград, настояваме за незабавна проверка от страна на компетентните органи, които да се самосезират и да установят какви са фактите по този случай. Вярно ли е това, което се тиражира от медиите и ако е вярно, как е допуснато един народен представител да ощетява държавната хазна със стотици хиляди левове?

Всичко това изглежда абсурдно и крайно притеснително на фона на твърденията на министъра на финансите Владислав Горанов, който в края на миналата седмица призна, че битката на министерството със злоупотребите с ДДС е ежедневна.

И още: „Ние в министерството сме предприели доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите“, твърди министър Горанов.

В същото време от НАП признаха, че над 16 милиарда лева е сумата на ревизионните актови, с които са открити злоупотреби с ДДС.

След тези две твърдения от края на миналата седмица, и излезлите публикации относно депутата Димитър Гамишев, съвсем логично е да се запитаме: Не е ли това пълен абсурд? Къде са отговорните инстанции, които са допуснали един народен представител и то от управляващата партия да извърши подобно нещо?

ИБ на ОблСъвет на БСП в Благоевград настоява възможно най-бързо случаят с Димитър Гамишев да бъде проверен и резултатите да бъдат публично оповестени. Обществото има право да знае кои са неговите „представители“ в Парламента и с какво се занимават те.

В случай, че фактите се докажат, настояваме компетентните органи да си свършат работата и злоупотребилият депутат да бъде наказан с цялата строгост на закона. Защото когато се твърди, че държавната хазна е ощетена с милиарди левове и се предприемат сериозни мерки това да се промени, първото което трябва да направят управляващите, е да погледнат в собствената си градина и да изкоренят плевелите от нея.

 

Изпълнително бюро на Областен съвет на БСП – Благоевград

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.