На фона на тревожно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в страната, хиляди хронично болни пациенти продължават да ходят в лечебните заведения, за да получат протоколите и рецептите си. На 29 октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването предприе сериозно затягане на мерките, с цел ограничаване на социалните контакти, но пациентите с хронични заболявания отново са поставени в параграф 22. Става въпрос за пациенти с тежка астма, неврологични заболявания (епилепсия, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон), автоимунни заболявания (лупус, ревматоиден артрит, болест на Крон, псориазис), хепатит,  редки заболявания, трансплантирани пациенти, кардиологични заболявания и пр.

На 2 ноември 2020 г. Националната пациентска организация в официално становище до председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание, министъра на здравеопазването и управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сигнализира и настоя да се предприемат необходимите действия срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл и изтича по време на извънредната ситуация, да се удължава служебно от НЗОК за времето на извънредната eпидемиологична ситуация. В проект на НЗОК тези предложения бяха отчетени и се предвиждаше служебно удължаване на срока на валидност на протоколите от 9 ноември 2020 г. Този въпрос не намери своето решение и в приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, с който се удължи срокът на валидност на изтичащи български документи за самоличност и шофьорски книжки.

НПО продължава да настоява да се вземе решение в най-добрия интерес на пациента, тъй като разкарването на хронично болни пациенти с компрометиран имунитет по болници в условията на развихрила се пандемия може да коства здравето и живота им, а здравната система ги принуждава да подлагат живота си на риск, за да получат лечение.

В тази връзка НПО отново припомня, че здравната система може да организира грижа за пациентите с хронични заболявания, която да е свързана с възможностите за дистанционен преглед, взимането на проби за изследвания в домашни условия и издаването на електронни протоколи, Там, където няма възможност за дистанционен преглед и/или взимане на проби за изследвани в домашни условия, решение е да се осигурят чисти коридори за посещения от страна на пациентите с хронични заболявания.

Отново припомняме позицията си от началото на ноември, че спирането или ограничаването на плановия прием също поставя в риск здравето на пациентите. За съжаление, в тази обстановка много пациенти отказват да влязат в болница и да пролежат няколко дни за рутинни изследвания, които могат да се случат за няколко часа, амбулаторно, а в най-добрият случай – и дистанционно, без да се подлагат на ненужен риск. Напомняме, че цялата патология извън заболяването COVID-19 е също толкова важна.

Предвид това, че пандемията от COVID-19 ще продължи за неопределен период от време, Националната пациентска организация апелира към въвеждането на подход, който да позволи пациентите с хронични заболявания да продължават да получават навременна медицинска грижа и помощ със средствата на дигиталните технологии, индивидуализирането на грижите и здравни грижи и лекарствоснабдяване в и до дома на пациента.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *