Над 200 жители на града и общината успяха да се прегледат днес на организираните по идея на младата лекарка в МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Румяна Хаджиева и с подкрепата на община Гоце Делчев безплатни прегледи. Националният консултант по ендокринология  акад. Ивона Даскалова и екипът й:  д-р Цветелина Тотомирова – гл.асистент, д-р Мариана Йончева-Михайлова, д-р Мила Арнаудова, заедно с д-р Румяна Хаджиева са на мнение, че заедно с прегледите, изследванията и консултациите, пациентите с диабет и тези в преддиабетни състояния, трябва да бъдат обучавани как да променят начина си на хранене, да спортуват или поне да проявяват подходяща физическа активност, както и да съумяват да избягват стреса. Защото както акад. Даскалова твърди,  не е страшен диабетът, страшни са усложненията.

В неделя екипът на клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА – София се срещна с кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, с който лекарите специалисти обсъдиха възможностите за общи проекти, свързани с профилактика на диабета и заболявания на щитовидната жлеза, още повече, че районът е ендемичен по отношение на това заболяване.

„Грижата за здравето не е само личен проблем на гражданите, но е и един от приоритетите в социалната дейност на община Гоце Делчев. Привличането на лекари в местната болница и организирането на профилактични прегледи с участието на водещи специалисти е традиция, която ще разширяваме“ – категоричен е кметът Владимир Москов. Радвам се, че с екипа на академик Даскалова обсъдихме възможностите за съвместни действия, свързани с профилактиката на такова социално значимо заболяване, какъвто е диабета и да потърсим начини, с които да улесним живота на хората от Гоце Делчев и общината по отношение на здравето им – допълни той.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *