За втора поредна година младият Николай Лефтеров успя да извади Светия кръст от водите на река Градска на празничния Богоявленски водосвет в град Гоце Делчев. Сред смелчаците в ледените води на реката беше 12-годишният Ангел Попов.

С тържествено Богослужение и Света литургия,  водена от  Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, започна празникът в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в града. На празничната литургия присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, зам. кметът Валери Сарандев и народният представител Богдан Боцев и много граждани.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим освети и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление. „Да пребъдва народа ни и държавата ни във вярата, във явилият се троичен Бог, по-добро от това няма какво да пожелаем“, каза в края на тържествения ритуал владиката Серафим и благослови и поръси със светена вода християнското множество.

Празнично отбелязаха Богоявление в Хаджидимово, като тази година тържеството бе организирано на моста над река Места, а Светият кръст бе уловен във водите на реката от Димитър Шинлаков.

Голямо тържество за празника Богоявление организираха и в село Огняново. Там късметлията, който извади кръста от водите на река Канина е Кирил Иванов Стефанов. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *