И тази година живописното село Делчево бе домакин на пъстрия и интересен летен фестивал, посветен на най-магичния ден в годината – Еньовден. За два дни в приказното Делчево бяха пресъздадени всички ритуали, свързани с празника, а голямото празненство се състоя днес, на площада в селото. Много гости и хора от целия гоцеделчевски район, дойдоха на селския мегдан, за да видят какви вкусни ястия от билки ще приготви шеф Елена Петрелийска – финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1.

Популярният изпълнител Николай Славеев създаде още по-весело и празнично настроение и на площада в селото се извиха кръшни хора. И тази година учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ се включиха със свой щанд и впечатлиха всички с готварските си умения. За поредна година сдружение „Хроника срещу рака“ организира тук базар на билки за лек и вкус, които можеха да бъдат закупени с благотворителна цел и в подкрепа на онкоболните жени от района.

В Еньовденската фолклорна палитра участваха още: мъжка фолклорна група „Войводите“, женска фолклорна група и танцова формация „Кръшно хорце“ към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище, както и фолклорна група „Голешовски фантове“.

Много туристи от Благоевград, Сандански, Русе. Гости от Швеция, Германия и Холандия също бяха на летния фестивал в Делчево, като с удоволствие и любопитство се включиха в изработването и конкурса за най-красив еньовски венец от горски билки и цветя.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЕНЬОВДЕН В С. ДЕЛЧЕВО ВИЖТЕ ТУК: https://www.facebook.com/pg/vestnikhronika/photos/?tab=album&album_id=1922714324453284

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.