Автентичен сватбен ритуал пресъздадоха на традиционната си пролетна среща жените на село Тешово, живеещи в Гоце Делчев. Три дни е продължавала сватбата в далечни времена, като част от обичаите са запазени и до днес. Все още, известната група на Тешовски баби – Атлаза Игнатова, Лиляна Шопова, Невена Попова, Цветанка Попова, Величка Попова и Катерина Панайотова, помнят и изпълняват песните, с които са изпращали булката от момината къща и са я посрещали в новия й дом. Така беше и в събота вечер, в един от големите ресторанти на Гоце Делчев, където се събраха  повече от 200 снахи, свекърви, баби и внучки, зълви и етърви, свързали живота си с красивото пиринско село.

Сватбата започвала още от петък в дома на свекървата. Както повелява традицията млади и стари приготвиха „Пряпор“ – сватбеното знаме, с което се води хорото. Децата търсиха в купчина жито и орехи пръстена, който по-късно младоженецът трябва да дари на булката, скрит нарочно от свекървата.  Тя пък посрещна невестата с престилка с три хляба по пътека изпъстрена с бял и червен конец.

„С този запазен ритуал, който в Тешово наричаме „Засявка“, искахме да припомним непреходните семейни ценности, отношенията на уважение между снаха и свекърва, между млади и стари в някогашното здрава българска фамилия, които обикновено са били налагани от най-мъдрата жена в рода“ – разказа Ваня Харизанова, която заедно с Мария Игнатова, Гинка Шушутева, Мария Самокишева, Марияна Хаджиева, Илиана Калъчева, Мирослава Крушовска, Нина Хаджиева и Криси Янева за шеста поредна година организираха емоционалната и мила среща на тешовските жени. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *