В лозята на единствения винопроизводител по Долината на Места – бутиковата изба UVA NESTUM край Гоце Делчев, зарязаха лозите с песни танци и молитва за Трифон Зарезан

Избата на комплекс UVA NESTUM & SPA, която е единствен   винопроизводител в Долината на Места, отдаде дължимото на традиционния лозарски празник, отбелязван на 1 февруари. В чест на Свети Трифон най-опитният лозар в семейството Атанас Биларев заряза лозите в масива на комплекса и отпи глътка вина за здраве и берекет заедно с гостите, дошли да уважат празника на избата. Своеобразна молитва за добра реколта отправиха и танцьорите от гоцеделчевската танцова формация  „Неврокопчанки“, под музикалния съпровод на кларинет и тъпан.

Всички присъстващи си пожелаха година, богата на здраве, на благоприятно време и на отлична реколта от сладко и сочно грозде. „За на лозето не е само труд и грижа“, обърна се към гостите Атанас Биларев. „За нас то е почит към българските традиции, към знанията и уменията, които се предават от поколение на поколение. За нас е въпрос на чест и престиж да отглеждаме сами лозята си и да произвеждаме сами виното с марка UVA NESTUM“.

Виното от изба UVA NESTUM се произвежда единствено от собствени натурално чисти лозя, представящи яркия и характерен тероар на Долината на Места. На площ от 17 дка в комплекса се отглеждат сортовете Рубин, Сира, Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон. Избата е проектирана като бутикова изба за производство на лимитирани серии първокласно вино до 10 000 бутилки на година, които се предлагат единствено в комплекса UVA NESTUM & SPA край Гоце Делчев.

Още първото бутилирано вино – UVA NESTUM Рубин и Мерло, реколта 2009 г. спечели бронзов медал от конкурс в Драма. Следват отличията от Балканския винен конкурс: бронзов медал за UVA NESTUM Рубин и Мерло, реколта 2011 година, бронзов медал за UVA NESTUM Рубин и Мерло, реколта 2012 година и трофей за Розе за UVA NESTUM, реколта 2014 година. През 2016 г. виното на българската изба за UVA NESTUM отново бе отличено с медали на Балканския винен фестивал в София. Червеното вино UVA NESTUM Rubin & Merlo реколта 2013 г. получи сребърен медал, аUVA NESTUM Rose 2015 бе удостоено с бронзов медал.

Миналата година хотелския комплекс за винен и спа туризъм в Гоце Делчев UVA NESTUM & SPA, към който принадлежи избата, бе домакин на световноизвестни енолози и еножурналисти, и бе включена в програмата на Concours Mondial De Bruxells, който се проведе от 28 април до 1 май в Пловдив. Винените експерти от Белгия, Канада, Италия, Франция, Китай, Люксембург, Унгария и Словакия, познавачи на виното и дошли в България, за да отразяват престижния винен конкурс, останаха очаровани от първокласното вино  UVA NESTUM, от природата в комплекса и от дискретния лукс в хотела. Oще снимки от събитието на: https://www.facebook.com/pg/vestnikhronika/photos/?tab=album&album_id=1399958126728909

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *