Съществуват различни версии за значението на името. В превод от гръцки то означава „устройва“, а от латински – „бащински“. Руснаците пък смятат, че то е с руски произход и се тълкува като „приказна царица“. Според други то идва от Тангра, тъй като коренът на името на върховния бог и на Таня е един и същ – „тан“, което значи „небе“.

Светата мъченица Татяна живяла в Рим в първата половина на III век по времето на император Александър Север. Баща й бил висш сановник в империята. Татяна млада станала християнка помагала както в богослуженията с четене и пеене, така и в грижите за бедните и болните. Благородният ѝ произход и усърдието, с която тя изпълнявала задълженията си в християнската община на столицата, отредили на Татяна видно място сред християните. Младата жена служила с голямо себеотрицание и проповядвала учението на Иисус Христос.

Управителят на Рим Улпиан започнал гонение сред християните. Тогава заедно с други вярващи в Христос била заловена и Татяна. След поредица жестоки изтезания била обезглавена през 226 г.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *